Zsigó Róbert: a kormány célja, hogy egyre könnyebb legyen gyermeket vállalni

Hirdetés

A kormány célja, hogy egyre könnyebb legyen Magyarországon gyermeket vállalni, nevelni és otthont teremteni – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára szerdán Baján.

Hirdetés

Zsigó Róbert a közmédiának nyilatkozva hozzátette: 2010-ben Magyarországon családbarát fordulat történt, azóta két és félszeresére emelkedett az az összeg, amely a költségvetésben a családok támogatására rendelkezésre áll.
“Újra bevezettük a családi adókedvezményt, újra három évig jár a gyes, és a gyed extra bevezetésével a kisgyermekeket nevelő édesanyák munkaerőpiacon való elhelyezkedését is segítjük” – idézte fel.

Közölte: a családvédelmi akcióterv részeként bevezették a babaváró támogatást, amelyet már több mint ezermilliárd forint értékben folyósítottak, a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményét, a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák pedig életük végéig személyijövedelemadó-mentességet élveznek.
Emlékeztetett arra, hogy 2015-ben bevezették a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), amelynek azóta emelték az összegét és azok körét is, akik igénybe vehetik.
Zsigó Róbert kiemelte: a kormány 2021-ben elindítja az egyik legnagyobb otthonteremtési programot.
Ennek részeként január elsejétől annak, aki új építésű ingatlant vásárol, 27 százalék helyett csak 5 százalék áfát kell fizetnie, aki ezt csokkal teszi, annak az állam ezt az összeget is visszatéríti. Azoknak, akik január elsejétől csokkal vásárolnak használt vagy új ingatlant, a 4 százalékos illetéket sem kell megfizetniük – jegyezte meg.
A program kidolgozásánál többféle élethelyzetre gondoltak, így például támogatásban részesülhetnek azok is, akik nem tudnak vagy nem akarnak elköltözni otthonról, de a szüleik házában tetőtér-beépítéssel önálló otthont tudnak létrehozni – ismertette.
Aki az otthonát akarja felújítani, a felújítási összeg felét, maximum hárommillió forintot kaphat támogatásként, azoknak pedig, akik a felújítást önerőből nem tudják megoldani, otthonfelújítási kölcsönnel próbálnak segíteni.

Hirdetés

Hangsúlyozta, hogy a kormány a veszélyhelyzet ideje alatt sem hagyja magukra a családokat: kitolták az egyes támogatások igénybevételének korhatárát, több ponton könnyítették az ügyintézést, bevezették és többször meg is hosszabbították a hitelmoratóriumot, ami nagy segítség a családoknak.
“Az a célunk, hogy minél több pénzt hagyjunk a magyar családoknál, azt szeretnénk elérni, hogy minden család feje felett biztos tető legyen” – fogalmazott az államtitkár.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: