Zelenszkij: világháború lesz, ha Kína összefog Oroszországgal

Hirdetés

Fotó: Ukrán elnöki hivatal

Világháborúhoz vezetne, ha Kína szövetkezne Oroszországgal – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán államfő egy hétfői német interjúban.

A Die Welt című lap hírportálján közölt interjúban az ukrán elnök kiemelte: Ukrajnának fontos, hogy Kína ne támogassa Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban.

Mint mondta, valójában azt szeretné, hogy Kína Ukrajna mellé álljon, de nem gondolja, hogy ez “ebben a pillanatban” lehetséges. Az viszont lehetséges, hogy Kína “pragmatikus” álláspontot foglaljon el, hiszen “ha szövetségre lép Oroszországgal, akkor világháború lesz, és Kína tisztában van ezzel”.

Elmondta, hogy Kínának Kijev úgynevezett tízpontos béketerve támogatójaként lehet szerepe, mindenekelőtt a nukleáris biztonság garantálásában, az Egyesült Államokkal és az EU egyes tagállamaival együtt.

Hirdetés

Kérdésre válaszolva hozzátette: nincsenek arra utaló jelek, hogy Kína katonai segítséget nyújtana Oroszországnak.

Volodimir Zelenszkij kiemelte, hogy Oroszországgal “haszontalan” lenne párbeszédet folytatni, mert Ukrajna nem tudja megváltoztatni az orosz hozzáállást. Oroszországban “úgy döntöttek, hogy elszigetelik magukat a világ többi részétől, és a régi szovjet birodalom újjáépítéséről álmodoznak”, ezzel pedig “nem tehetünk semmit”. Változás csak az orosz oldalról indulhat, “rajtuk múlik, hogy a kölcsönös tisztelet alapján együttműködnek-e a nemzetek közösségével” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Hirdetés

Kifejtette: az Oroszország elleni gazdasági szankciók bevezetésekor azzal vádolták Ukrajnát, hogy el akarja szigetelni Oroszországot, holott éppen fordított az összefüggés, Vlagyimir Putyin orosz elnök szigetelte el hazáját a nemzetközi közösségben, méghozzá az Ukrajna elleni háború megindításával – tette hozzá.

Aláhúzta: Vlagyimir Putyin nem éri el célját, “a Szovjetunió újjáépítését”.

Sok millió “lengyel nem akarja, hogy orosz csapatok legyenek az országukban”, és Vlagyimir Putyin “a szlovákoknak sem fogja tudni megmondani, hogy mit csináljanak”, Lettországot, Észtországot és Litvániát pedig nem tudja elfoglalni, és Ukrajnát nem tudja megszállni. “Nem akarjuk, hogy meghódítsanak bennünket, nem akarunk a Szovjetunió része lenni, és nem akarunk az Oroszországi Föderáció része lenni” – fejtette ki Volodimir Zelenszkij, aláhúzva, hogy ezt nemcsak három-négy ukrán mondja, hanem negyvenmillió.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: