Zelenszkij: nem volt kár Medvedcsukot átadni Oroszországnak

Hirdetés

Fotó: AFP/Szergej Supinskij

Nem sajnálja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy a mostani fogolycsere keretében átadták Oroszországnak Viktor Maedvedcsuk ukrán politikust és oligarchát, akit Ukrajnában Vlagyimir Putyin orosz elnök “komájaként” emlegetnek.

Erről Zelenszkij legutóbbi videoüzenetében beszélt, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett csütörtökön. Az elnök közölte, hogy Medvedcsuk Ukrajnában átesett a törvény által előírt minden nyomozati vizsgálaton, így “nem volt kár” kiadni őt. “Oroszország egyik rajongóját cseréltük el kétszáz harcosra. Nem kár igazi harcosokért Medvedcsukot adni. Végigment minden nyomozáson, amit a törvény előír, Ukrajna mindent megkapott tőle, ami az igazság megállapításához szükséges a büntetőeljárásban” – szögezte le Zelenszkij.

Hirdetés

Medvedcsuk az időközben feloszlott Ellenzéki Platform-Az Életért elnevezésű oroszbarát párt parlamenti képviselője és egyik vezetője volt. Az illetékes kijevi bíróság még tavaly májusban elrendelte házi őrizetbe helyezését pere kezdetéig. A politikus-üzletembert hazaárulással és Ukrajna gazdasági érdekeinek aláásásával gyanúsították meg a hatóságok. Az Ukrajna elleni orosz háború februári kezdete után azonban elhagyta azt a lakását, amelyben tartózkodnia kellett volna, és 48 napi bujkálás után ukrán katonai egyenruhába öltözve próbált külföldre szökni, ekkor tartóztatták le április közepén. Zelenszkij már akkor azt mondta, hogy javasolja ukrán hadifoglyokra kicserélni őt.

Hirdetés

Zelenszkij közölte továbbá a közösségi oldalain, hogy a megállapodások értelmében az ukrán nemzeti gárdához tartozó Azov ezrednek a fogolycserével kiszabadult öt parancsnoka a háború végéig Törökországban marad “kényelmes körülmények között”, és ott találkozhatnak családtagjaikkal is. Elmondta még, hogy hálából az Ukrajnának tett szolgálataikért kiszabadítottak orosz fogságból öt brit, két amerikai, egy marokkói, egy svéd és egy horvát állampolgárt. A közreműködésért köszönetet mondott Szaúd-Arábiának.

Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei kormányzó arról adott hírt, hogy csütörtökön az orosz erők kilenc SZ-300-as rakétát lőttek ki a megyeszékhelyre, Zaporizzsjára. Civil objektumokat ért találat a város központjában, a romok alól eddig hat embert húztak ki, és egy 65 éves férfi életét vesztette.

Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó arról tájékoztatott, hogy a helyi elektromos művek két alkalmazottja és a katasztrófavédelem egyik munkatársa mellett felrobbant egy akna a csuhujivi járásban. Egy közülük életét vesztette, kettő kórházba került. A kormányzó figyelmeztetett arra, hogy igen nagy az aknaveszély a régióban.

Hirdetés

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó közölte, hogy az elmúlt napban öt civil vesztette életét a megyében az orosz erők támadásai következtében. Az orosz csapatok ismét Kramatorszk ipari övezetét lőtték, ezenkívül Csasziv Jar teepülésen kazettás lőszerrel egy művészeti iskolát, eltalálták Bahmut lakóövezetét, és ágyúzták Avgyijivkát is.

Valentin Reznyicsenko, Dnyiporpetrovszk megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy az orosz erők ismét Nyikopol és Krivij Rih térségét lőtték, egy civil halálos áldozata lett a támadásoknak.

A Harkiv megyei Pecsehi település térségében déltájban az oroszok ismét rakétacsapást mértek a létfontosságú infrastruktúrára – közölte a falu elöljárója. További részletek még nem ismertek.

Az ukrán vezérkar napi helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz erők Luhanszk megyében erőszakkal kiűzték otthonukból Honcsarivka és Kuzmenyivka települések lakóit, és mélyen bevitték őket a régió megszállt területére. Ezt a vezérkar a nemzetközi humanitárius jog normáinak és a hadviselés szokásainak megsértéseként értékelte.

A washingtoni hadtudományi intézet (ISW) szakértői legfrissebb elemzésükben – amelyből az Ukrajinszka Pravda idézett – úgy értékelték, hogy Putyin által elrendelt részleges mozgósításnak még hónapokig nem lesz hatása a háború menetére.


Hirdetés

Hozzászólások: