Zacher Gábor: ha kötelező lesz a maszkviselés, idén is elmaradhat az influenzajárvány

Hirdetés

A hatvani kórház sürgősségi orvosa szerint nagyon fontos lenne az ingyenes tesztelés, erre pénz is lenne, és emberi erőforrást is lehetne rá átcsoportosítani. Úgy látja, jelenleg az intenzív osztályokon előfordulnak fiatalabbak is, viszont akik megkapták az oltást, sokkal könnyebben átvészelik a koronavírus-fertőzést.

Hirdetés

Zacher Gábor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, hogy az elmúlt napokban leginkább mentőzött, azt látja, hogy egyre több koronavírusos beteg van. Kollégáival beszélve azt látja, „telnek szépen az osztályok” – fogalmazott. Szerinte túlnyomórészt oltatlanok kerülnek súlyos állapotban kórházba, de tegnap volt egy két oltást megkapott beteg, akit szintén lélegeztetve kellett kórházba szállítani.

A szakember szerint nem kizárólag csak az idős, beteg emberek kerülnek súlyos állapotba, vagy halnak meg, az intenzív osztályokon vannak fiatalabbak is. A második és harmadik oltást felvevők közül nagyrészt azok kerülnek intenzív osztályra, akiknek több alapbetegségük van, a fiatalok könnyebben át tudják vészelni a fertőzést – tette hozzá.

Hirdetés

„Reméljük, hogy az emberek észhez térnek, és felveszik az oltást” – fogalmazott az orvos, aki szerint az oltás beadása nem jelenti azt, hogy a beadás pillanatában védett lesz valaki, a védettség kialakulásához ugyanis idő kell.

Szerinte a maszk fontos dolog, ugyanis megszűri azt, amit ki- és azt is, amit belélegzünk. Hangsúlyozta, hogy korrekt kommunikációra lenne szükség, ahol elmagyarázzák, miért jó pontosan a maszk, ezzel többeket meg lehetne győzni.

Szerinte jó eséllyel idén is elmarad az influenzajárvány, ha kötelező lesz a maszkviselés, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy már felvehető az influenza elleni védőoltás is.

Hirdetés

Zacher Gábor hangsúlyozta, a tesztelés fontos lenne, előfordul ugyanis, hogy valaki tünetek nélkül átesik a fertőzésen, viszont átadhatja a betegséget.

Az ingyenes teszteléssel kapcsolatban azt mondta, a kormánynak lenne erre módja és lehetősége, ember is lenne rá, például be lehetne fogni az orvostanhallgatókat, akik egyébként is részt vesznek a járvány elleni védekezésben.

Forrás: atv.hu


Hirdetés

Hozzászólások: