Wang Mester nyílt levele: idén másodszorra fordul a nyilvánossághoz a kínai étteremtulajdonos-séf

Hirdetés

Wang Mester sokat tett érte itthon, hogy a magyar ember is megtapasztalhassa a kínai tömegbüfék és a valódi kínai konyha közötti komoly különbséget. Vang Csian 1991 óta él Magyarországon, Gizella úti éttermével, a Wang Mester Kínai Konyhájával pedig Zugló is felkerült Budapest ínyenctérképére.

A Gizella úti “nagy Wang” étterem ma már legendás, az utóbbi években azonban azt is megmutatta Wang Mester, hogy büfé kategóriában is lehet gyorsan jót adni. Megnyitotta az első Biangot az Oktogonnál, majd a Vámház körúton duplázott. Bisztrónak nevezi a két gyorséttermet, ami mindenben szakít a kínai büfés hagyományokkal. Kozmopolita, stílusos belsőt kaptak, és széles választékban kínálnak ismerős és ismeretlen kínai ételeket. Olyan különlegességek is felfértek az étlapra, mint a kacsazúza, a sertésfül, sertésgyomor és más belsőségek, vagy a híres száznapos tojás. Egyik büszkeségük a helyben készített, a szemünk előtt nyújtott kínai házi tészta.

Hirdetés

Sok budai számára volt örömhír 2019-ben, hogy megnyitja első éttermét a Duna másik oldalán. Beharangozott új étterme, a Mozium viszont csak nem nyílt ki, jóllehet tavaly ilyenkorra ígérték a megnyitását Pasaréten. Tavasszal már olvashattuk Wang Mester igazán emberi és rokonszenves sorait, amikor is a koronavírus-járvány első hazai hulláma (és pánikja) idején sokan komoly ellenszenvet tanúsítottak az itt élő kínaiakkal szemben, az éttermeik pedig jóformán kiürültek.

Idén másodszorra most ismét a nyilvánossághoz fordul a Pekingből érkezett séf és étteremtulajdonos a Mozium megnyitásával kapcsolatos anomáliák miatt, segítséget kérve. Az ő sorai következnek.

Kedves Vendégeink!

Már több, mint egy év telt el azóta, hogy csapatom segítségével belevágtam egy régi álmom megvalósításába: elvinni Budára is a legkiválóbb kínai ízeket! A Gizella úti éttermemben nagyon sok törzsvendégünk budai, nem meglepő hát, hogy régóta kérdezgetik tőlem: mikor nyitok végre hozzájuk közelebb is egy éttermet. Vagyis úgy tűnt, nem csupán számomra izgalmas vállalkozás egy új étterem megnyitása, de egyúttal szinte elvárás is a vendégeink részéről.

Emlékszem, hogy milyen izgatott voltam, amikor először léptem be a Pasaréti úton található Mozium irodaház helyiségébe, amelyet még a tervezők is étteremnek álmodtak meg. Rögtön beleszerettem. Hamarosan aláírtuk a bérleti szerződést is.

Ennek pedig már több mint egy éve. Holott 2019. szeptember 1. volt az eredeti megnyitó dátuma. És az étterem azóta sem nyílt meg. Csupán zárt tesztidőszakon vagyunk túl.

Hirdetés

Kollégáimmal és barátaimmal nagyon sok időt és energiát fektettünk abba, hogy egy olyan éttermet hozzunk létre Pasaréten, amely méltó lehet a vendégeink elvárásaihoz, elképzeléseihez és eddigi munkánkhoz. Lázasan válogattuk azt, hogy milyen tányérokon mutatnának majd jól az eddig ismeretlen fogások, de még azon is hosszan gondolkodtunk azon, hogy milyen kávét válasszunk, amely aztán majd a legtöbb vendégünk ízlését elnyerheti.

Egyelőre azonban másként alakultak a dolgok. Egy hosszú, idegőrlő és fárasztó folyamat során most eljutottunk odáig, hogy ez a megoldatlan helyzet az új étterem megnyitását, a cégünk működését és a benne dolgozók megélhetését veszélyezteti. Egész egyszerűen a sok tízmilliós beruházást követően, a járvány közepén, ilyen gazdasági körülmények között képtelenek vagyunk tovább finanszírozni azt az egyre halványuló reményt, hogy valaha az étterem megnyithat.

Egy éve a bürokrácia csapdájában vergődünk. Már az épület használatbavételi engedélyének csúszására sem voltunk felkészülve (ahogyan a többi bérlő sem), ám arra már végképp nem számítottunk, hogy a működési engedélyek kiadásáért felelős hatóságok egymásra mutogatása és időhúzása miatt meghatározatlan ideig várnunk kell. Jelenleg az ún. albetétek kiosztására várunk. Ezekre azért van szükség, hogy egy-egy egységet (pl. éttermet, vagy irodát) egy irodaépületen belül külön is beazonosíthassanak – például maguk a hatóságok. Az épületben található irodákban már hónapokkal korábban megkezdődhetett a munka, ám az éttermünk még mindig nem kapta meg az azonosítására szolgáló számot. A részünkről minden előírást teljesítettünk: a tűzvédelemtől kezdve az élelmiszerbiztonságon át a zajvédelmi feltételekig. Az elmúlt 20 évben az éttermeimben minden szabályt betartottunk, szigorúan igazodtunk a törvény betűihez és ez így lesz a jövőben is.

Hirdetés

Ez azonban úgy tűnik kevés. Jìn tuì liǎng nán – mondanák erre a kínaiak. Nem jutunk előrébb, de vissza sem léphetünk már. Ez a mi dilemmánk.

És ezért fordulunk most hozzátok, vendégeinkhez és a nyilvánossághoz is. Segítségre van ugyanis szükségünk. Mindig elmondom és továbbra is úgy gondolom, hogy rengeteget köszönhetek a magyaroknak, akik valóban barátsággal és szeretettel fordultak felém. Magyarország ma már az otthonom. Biztos vagyok abban, hogy a Mozium esetében is csak egy félreértésről lehet szó, valami apróságról, amelyet könnyedén meg lehetne oldani. Tanácsot és segítséget kérek a magyaroktól, a hatóságoktól, a közvéleménytől, hogy mit lépjek.

Nagyon fontos lenne ezt tudom, hiszen jelen körülmények között olyan mértékű terhet jelent számomra a zárva lévő, amely már veszélyezteti a többi éttermem működtetését is. Ennyi ember megélhetését pedig nem kockáztathatjuk.

Bízom Bennetek!

Barátsággal,
Wang Mester

Forrás: diningguide.hu


Hirdetés

Hozzászólások: