Virológus figyelmeztet: azok sem nyugodhatnak meg teljesen, akik már átestek a koronavíruson

Hirdetés

Kemenesi Gábor egy alaposan lábjegyzetelt posztjában sajnálatosnak nevezte, hogy olyan hírek terjedhetnek, hogy aki már átesett a koronavíruson, biztonsággal látogathatja rokonait.

Hirdetés

Facebook-bejegyzésében a virológus kifejti: a tudomány eddigi ismeretei szerint, a gyógyulást követően valóban aktív és jól működő sejtes immunitás alakul ki, legalább 6 hónapig (eddig vizsgálták), azonban ennek működését leginkább egy skálán lehet elképzelni.

A skála legkedvezőbb foka az úgynevezett sterilizáló immunitás, amikor el sem kaphatjuk többé a vírust, így tovább sem adhatjuk – magyarázta Kemenesi. Elmondása szerint ugyanakkor a skálán természetesen szerepelnek más fokozatok is (mint például, hogy újra elkapjuk a fertőzést, de enyhe vagy tünetmentes fertőzésként vészeljük át), ám a jelenlegi tudományos ismeretek alapján és a rendkívül kevés újrafertőződési esemény alapos megfigyelése alapján egyelőre semmi nem jelenthető ki biztosan. „A válasz egyelőre: nem tudjuk” – fogalmaz Kemenesi.

A virológus szerint könnyen előfordulhat, hogy az immunitásunk kedvező lefolyású újrafertőződést eredményez, de megengedi a vírus továbbadását, tehát ismét fertőzhetünk. De nyitott kérdésnek nevezte azt is, hogy miként ismerhetők fel az újrafertőzöttek, mennyire gyakori az újrafertőződés, illetve, hogy van-e szerepük az újrafertőzötteknek a betegség továbbadásában.

Hirdetés

Kemenesi Gábor szerint ezért mindenki, tekintet nélkül korábbi fertőzésére, azonos elővigyázatossági lépéseket kell, hogy tegyen.

Forrás: atv.hu

Hirdetés

Hozzászólások: