Világsztár lett az őshonos európai kisebbségek ügyének reklámarca

Hirdetés

Az Iron Lady fontos ügy mellé állt.

Folytatódik a Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezése miután az Európai Unió a koronavírus járvány okozta leállás miatt novemberig meghosszabbította a leadás dátumát.

Az aláírásgyűjtés eredeti, májusi lezárása után kicsivel több mint 1 millió elektronikus és 210 ezer papír alapú aláírás gyűlt össze. Ez egyelőre viszont sajnos még mindig nem elég a sikerhez, hiszen csak az első feltétel teljesült, az 1 milliós szám. A siker második feltétele, hogy a leadott aláírásoknak az EU egynegyedéből, vagyis 7 országból kell összegyűlniük, de eddig egyedül Magyarországon, Szlovákiában és Romániában lépte át az aláírók száma a népességarányos nemzeti küszöböt.

Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács a folytatással a hiányzó aláírásokat szeretné pótolni, ezért most európai kampányt indít, melynek célja, hogy megmozgassa az európai nemzeti közösségeket.

Az aláírás eddig komolyan megmozgatta a magyarországi és a határon túli társadalmat is. Számos politikus, művész, orvos, egyházi ember és közéleti személyiség mellett a sportvilág képviselői is megmozdultak, például Bölöni László, Bartalis István, Kovács Kokó István, Roberto Parrondo és Hosszú Katinka.

A folytatásban sem marad el ez a támogatás, hisz az angol nyelvű kampány reklámarcának szerepét nem kisebb híresség vállalta el, mint a háromszoros olimpiai bajnok úszónk, Hosszú Katinka.

„Úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy mi, magyarok összetartsunk, és csak azért mert ők a határon túl vannak, attól függetlenül ugyanúgy magyarok. Ők azóta is, mióta elszakadtak és határon túl kerültek, őrzik a kultúránkat és nagyon küzdenek azért, hogy a közösségeik megmaradjanak. Remélem, hogy összefogunk és ezt tovább tudjuk vinni, hogy így segítsünk nekik. Én is rengetegszer belehúztam úgy, hogy a magyar zászló volt az úszósapkámon, fogjunk össze, hajrá, magyarok, írjuk alá!”- nyilatkozta a tavasszal az Iron Lady, miután ő maga is aláírta a kezdeményezést melynek célja, hogy az EU valódi védelmet biztosítson az őshonos kisebbségek által lakott régióknak.

A Székely Nemzeti Tanács azt akarja elérni, hogy az Európai Unió a nemzeti, nyelvi vagy kulturális kisebbségek fejlődését, életben maradását megfelelő költségvetési forrásokkal, jogszabályban is biztosítsa. Azt javasolják, hogy a gazdasági felzárkóztatásra szánt forrásokon belül jöjjön létre egy olyan elkülönített pénzalap, amelyet csak a nemzeti régiók tudnak igénybe venni.

Hirdetés

Az online felületek november 7-ig működnek. Néhány személyi adat megadásával az Európai Unió valamennyi tagállamában aláírható a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés, de papíralapú íveken is gyűjtik a támogatásokat.

A kezdeményezés a nemzetiregiok.eu és az Irdala.hu oldalon támogatható.

Forrás: sporthataroknelkul.hu
fotó: Hosszú Katinka / facebook


Hirdetés

Hozzászólások: