Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány

Hirdetés

Szerdán délután jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Bizonyos tekintetben példátlan intézkedésekről döntött a kormány, amire a rendszerváltás óta nem volt precedens – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Három szakaszra bontható a járvány egésze:

egyedi esetek
csoportos megbetegedések is kialakulhatnak, mint arra Európában már van példa,
és a megbetegedés tömegessé válhat.
A kormány a megelőzés jegyében döntött szakemberekkel történő egyeztetéseket követően.

A kormány mai napon az Operatív Törzs és Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára vészhelyzetet hirdet az ország teljes területére. Ez a rendkívüli jogrend a legszélesebb jogköröket biztosítja. A következő időszakban kormányrendeletek fogják tisztázni a részleteket.

Hirdetés

Beutazási tilalmat rendelünk el Olaszországból, Dél-Koreából és Kínából, kivéve magyar állampolgárokat, esetükben pedig hatósági karantént rendel el a kormány. Vonatokat, buszokat, repüőket leállítják ezeket az országokból, valótlan nilyatkozattétel szankciókat von maga után. Ez ma éjféltől lép életbe – válaszolta Gulyás Gergely újságírói kérdésre.

Intézmény látogatási tilalmat rendelnek el az egyetemeken. Az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában történhet. Ezt az intézkedést főként a sok külföldi hallgató miatt kellett meghozni.

Az iskolák bezárását még nem tartják indokoltnak, mivel a gyerekek a legkevésbé veszélyeztetettek jelen állás szerint.

Betiltje a kormány a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb szabadtéri rendezvények megtartását is. Ez már szórakozóhelyekre is vonatkozik, de cégekre, munkahelyekre nem.

Felfüggesztik a Határtalanul! programot, a diákok külföldi nyelvtanulási lehetőségeire vonatkozó programot is egy évvel elhalasztják.

Ezek a döntések visszavonásig érvényesek – mondta Gulyás Gergely.


Hirdetés

Hozzászólások: