Vérzéses láz vírust hordozó kullancsot találtak a Margit-szigeten

Hirdetés

A klímaváltozás miatt elkerülhetetlen, hogy újabb, veszélyesebb fajok jelenjenek meg Magyarországon, és úgy néz ki, hogy már Budapesten is találtak egy olyan kullancsot, ami vérzéses láz vírust hordoz.

Sokszor a madarak vándorlása okozza, hogy különböző, idegen, más éghajlattal rendelkező területekről átjönnek egyes fajok, de általában a Magyarországon lévő hideg telek miatt nem kell miattuk aggódnunk. Most viszont úgy néz ki, hogy a klímaváltozás miatt megtelepedhet nálunk egy elég fenyegető kullancsfajta, ami nagyon nagy veszélyt jelenthet az emberre. – Írta a 24.HU

Hirdetés

Hyalomma marginatum Kép: www.wikipedia.org
A Hyalomma marginatum nevű kullancsfajta hordozhatja az úgynevezett krími-kongói vérzéses láz vírusát, ami egy rendkívül borzalmas betegség, magas halálozási aránnyal. Már rengeteg európai országban találtak belőle kifejlett példányt, és pontosan ez aggasztja a szakértőket, hiszen ez alapján képes megtelepedni a mi régiónkban is.

Az is alátámasztja ezt, hogy már a Margit-szigeten is találtak belőle egyedet, így akár annak a veszélye is fennáll, hogy Magyarországon is elterjed a Hyalomma marginatum, és a halálos vírus is, amit hordoz. Írtani sajnos nem lehet a kullancsokat, csak oltással védekezhetünk a betegségek ellen, szóval jobb, ha felkészülünk a legrosszabbra, de közben reménykedhetünk abban, hogy elkerül minket hosszú távon ez a kullancsfajta.


Hirdetés

Hozzászólások: