Vérengzés Mianmarban: tizennyolc tüntetőt lelőttek a rendőrök

Hirdetés

epa09044056 People attend a prayer for Zin Lin Htet, a 20-year-old protester who was killed during a crackdown on anti-coup protesters, near Hledan junction in Yangon, Myanmar, 01 March 2021. Several people were killed and many injured on 28 February as security forces intensified their use of force to crack down on anti-coup demonstrations following weeks of unrest since the 01 February military coup. EPA/NYEIN CHAN NAING

Tizennyolc embert lelőttek a rendőrök, és legalább harmincan megsérültek, amikor erőszakkal feloszlatták a tüntetéseket Mianmarban – írja az MTI az ENSZ emberi jogi irodájára hivatkozva.

Beszámolók szerint ez volt az eddigi legvéresebb napja az egy hónapja tartó tüntetéseknek. A rendőrök a hanggránátok és a vízágyú mellett éles lőszert is bevetettek a tömegoszlatáskor három városban, a déli Daveiben, Mandalajban és Rangunban.

Hirdetés

Mianmarban a fegyvertelen tüntetők elleni fegyverhasználattal a biztonsági erők semmibe vették a nemzetközi jogot, az elkövetőket felelősségre kell vonni – reagált az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Josep Borrell közleményében arról ír, a katonai vezetőknek azonnal le kell állítaniuk az erőszakot és lehetővé kell tenniük a lakosság számára, hogy szabadon gyülekezzen és nyilvánítsa ki véleményét. Az Európai Unió határozottan kiáll Mianmar bátor, demokráciát védő népe mellett – fogalmaz, hozzátéve, az Európai Unió hamarosan intézkedéseket hoz a mai fejleményekre reagálva.
Egy hónapja tartanak a tüntetések

Hirdetés

A délkelet-ázsiai országban egy hónapja tartanak a tiltakozások, mert a hadsereg magához ragadta a hatalmat és őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít, valamint pártjának, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) irányítóit. A puccsot végrehajtó katonaság azt állítja, hogy a tavaly novemberi választásokon az NLD csalással aratott fölényes győzelmet.

Azóta rendszeresek a tiltakozások a katonai hatalomátvétel ellen, a hatóságok nem képesek megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat. A rendőrség több alkalommal is éles lőszerrel próbált oszlatni, a demonstrációknak már több halálos áldozata van. A puccsal és a tüntetésekkel kapcsolatos összes hírünket itt találja.

A puccs, amely közel 50 éves katonai uralom után megakasztotta Mianmar demokrácia felé történő haladását, több százezer tüntetőt vitt az utcákra. A hatalomváltást élesen elítélték a nyugati országok, amelyek közül több korlátozott szankciókat vezetett be Mianmar ellen.

MTI Fotó: Agerpres/EPA


Hirdetés

Hozzászólások: