Végre jó hírt kaptunk! Semmelweis Egyetem rektora: nemsokára elfelejthetjük a járványt

Hirdetés

Merkely Béla bízik abban, hogy már nem lesz komoly járvány.Pénteken megkezdődött a tömeges tesztelés, amely révén május végére kiderülhet, mekkora a fertőzöttség az országban. A szűrővizsgálatot vezető Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla az Indexnek azt nyilatkozta, az eredmények segítségével pontos képet kaphatunk arról, mikor térhetünk vissza a normális élethez.

Hirdetés

A döntéshozók eddig is számítottak a tudományos adatokra, és bízik benne, hogy a kormány figyelembe veszi a tesztelés eredményeit is a koronavírus elleni küzdelemben. A mostani járványügyi helyzet ellaposodott görbét mutat, és szerinte ez bizakodásra ad okot:

“Komoly járvány már nem lesz, én ebben bízom, és természetesen szeretném is. Remélem, hogy jövő tavaszra már el is felejthetjük ezt” – mondta Merkely Béla, hozzátéve, hogy a szűrést egy hónappal később megismétlik, és a világon példátlan méretű tesztelés egy éven át fog tartani.


FOTÓ: MTI – KOSZTICSÁK SZILÁRD

Mint azt a Blikk megírta, közel 18 ezer embert tesztelnek le az elkövetkező két hétben, reprezentatív minta alapján. Május 1 és 14 között az ország hét régiójában pontos időpontokra, előre meghatározott helyszínekre – háziorvosi rendelőkbe, járóbeteg-ambulanciákra, szűrőbuszokra – várják azokat, akik előzetesen levélben vagy telefonon értesítést kaptak az egyetemektől.

Hirdetés

A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik majd annak érdekében, hogy az idősebbeknek vagy a krónikus betegséggel küzdőknek ne kelljen elhagyniuk otthonaikat.

A minták közel felét a Semmelweis Egyetem, ötödét a Debreceni Egyetem, míg a többit a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem munkatársai gyűjtik be.

Forrás: blikkruzs.blikk.hu


Hirdetés

Hozzászólások: