Vasárnaptól megszűnik a házhoz szállítás kedvezményes áfája

Hirdetés

Megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfa augusztus 1-jével az elviteles vagy házhoz szállított ételek és italok esetében – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

Augusztustól a vendéglátó üzletek csak szolgáltatásnyújtás esetén alkalmazhatják az 5 százalékos áfát.

Hirdetés

Az elviteles vagy házhoz szállított étel és ital értékesítése nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősül, így erre a továbbiakban nem vonatkozik a kedvezményes adómérték – írták.

A kedvezményes áfa lehetőségével 2020. november 14. óta élhettek a vendéglátó vállalkozások. Az áfakulcs a kormány döntése alapján 27 százalékról csökkent 5 százalékra, hogy enyhítse a járvány kedvezőtlen hatásait a vendéglátásban.

Hirdetés

A turizmus.com-nak korábban nyilatkozó piaci szereplők szerint a kedvezményes áfakulcs megszűnése nehéz helyzetbe hozhatja azokat a vendéglátóipari üzleteket, akik a helyben fogyasztásból származó bevételek csökkenését a költségesebb kiszállítással eddig is csak a kedvezményes áfa miatt tudták kompenzálni.

Sümegi László, a Gyorskiszolgáló Éttermi Egyesület elnöke arról is beszélt, hogy a vendéglátóipari szereplők egy része nem fogja a különbözet költségét magasabb fogyasztói árakban a vendégekre hárítani, vagyis a megnövekedett terheket, a járványhelyzet miatt átalakult piacon az éppen csak lélegzethez jutott vendéglátó vállalkozások fogják viselni.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: