Vakcinaútlevél van tervben. Örülnének neki? 👍 = Igen 😯 = Nem

Hirdetés

A WHO digitális vakcina útlevél kibocsátását szorgalmazzaAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) digitális vakcina útlevelek kibocsátását kezdeményezi. A kutatókat aggasztja az ötlet, hiszen a kezdeményezés drasztikusan korlátozná a szabadságjogokat.

Hirdetés

Még idén év elején, amikor a koronavírus-járvány berobbant, több összeesküvés-elmélet született arról, hogy a beoltottak immunitás útlevelet kapnának, mellyel visszakaphatnák régi életüket, míg a többiek, számkivetettek lennének, és jogaiktól megfosztanák őket. Úgy tűnik, hogy a konteósok elmélete valóra válik, hiszen a WHO kijelentette, hogy úgynevezett digitális immunitás útlevelek kibocsátását szorgalmazza, amely értelmében csak azok az emberek utazhatnának, akik megkapták a COVID-19 elleni védőoltást és ezt egy digitális tanúsítvánnyal igazolni tudják.

Aggodalomra ad okot az, hogy ezek a COVID-útlevelek társadalmi egyenlőtlenségeket eredményezhetnek és két csoportra oszthatják a lakosságot: a jó állampolgárokra és az ellenszegülőkra. Megosztottá válna a társadalom A WHO, vakcinákkal megelőzhető betegségekkel foglalkozó európai programmenedzsere Siddhartha Datta azt nyilatkozta, hogy “nagyon alaposan megvizsgáljuk a technológia alkalmazását a COVID-19-cel kapcsolatban, hogy miként működhetnénk együtt a tagállamokkal az e-oltási tanúsítvány bevezetése érdekében.”

Hirdetés

Az ENSZ egészségügyi ügynöksége Észtországgal együttműködve még októberben elindított egy kísérleti programot, amelyben egy digitális oltóanyag-tanúsítványt teszteltek. A kezdeményezés célja az, hogy támogassa a határokon átnyúló adatkövetést és segítse a WHO COVAX projektjét, amely a vakcinákat a szegényebb országok számára is elérhetővé tenné. Az ENSZ ezen osztálya szerint a vírusból felépült emberek antitestjei nem jogosíthatják fel őket arra, hogy ilyen COVID-útlevelet kapjanak. Ezért a WHO azt javasolta a tagállamoknak, hogy ne állítsanak ki immunitás útlevelet azok számára, akik felépültek a COVID-19-ből. Majd a világszervezet hozzátette, hogy a nemzeteknek nem kellene a határokon átnyúló utazást teszteléssel sem engedélyeznie, csakis védőoltással.

Dr. Datta kijelentette, hogy az olyan technológiai megoldások, mint a digitális oltóanyag-tanúsítványok, a határátlépést segítik elő. Véleménye szerint a megoldás nem nyomná el a nemzetek jelenlegi válaszát a járványra. Míg egyes országokban, például az Egyesült Királyságban, már elindult az immunitás útlevelek kidolgozása, néhány szakértő óva int egy ilyen jellegű dokumentum kiállításától.Sokan attól tartanak, hogy az immunitás útlevél korlátozná az emberi jogokat.

Hirdetés

Dr. Ana Beduschi, az Exeter Egyetem professzora azt mondta, hogy “a digitális egészségügyi útlevelek hozzájárulhatnak a Covid-19 járvány hosszú távú kezeléséhez, de bevezetésük súlyos kérdéseket vet fel az adatvédelemmel és az alapvető emberi jogok védelmével kapcsolatosan. A bizalmas egészségügyi információkra alapozva, negatívan különböztethetik meg az embereket egészségi állapotuk alapján, ami felhasználható az egyén szabadságjogainak korlátozására.” Dr. Beduschi szerint az immunitás útlevelek tovább ronthatják a már most is fennálló társadalmi egyenlőtlenségeket, illetve csökkenthetik az állampolgárok jogait.

Forrás: bitcoinbazis.hu


Hirdetés

Hozzászólások: