Üzent Norvégia: Nem jár automatikusan a Norvég Alap pénze Magyarországnak

Hirdetés

„Nem jár automatikusan a Norvég Alap pénze Magyarországnak, mert az önkéntes hozzájárulás az európai kohézió erősítéséhez” – idézi a Népszava, azt a tájékoztatást, amelyet az oszlói kabinet küldött több országnak diplomáciai csatornákon keresztül. Norvégia így akarta tisztázni a Magyarországgal kialakult feszült helyzetet.

Hirdetés

Norvégia azzal kapcsolatban is szeretne tiszta vizet önteni a pohárba, hogy miért jelentette ki, hogy ebben az uniós költségvetési ciklusban már nem nyújt támogatásokat Magyarországnak, holott erről több évtizede van megállapodása az EU-val.

Ugyanakkor a Miniszterelnökség közölte pénteken, hogy Norvégia „megsérti kötelezettségeit”, ha visszatartja a forrásokat, ezért a kormány jogi lépéseket fog tenni. A kormány határozatba is foglalta, hogy Norvégia a magyar piaci hozzáférésért cserében 77 milliárd forinttal „tartozik” Magyarországnak.

Megjegyzi a Népszava, hogy ez az eset példa nélküli, hiszen eddig Norvégia minden esetben meg tudott állapodni az érintett országokkal a civil pénzek elosztásáról, köztük Lengyelországgal is.

Forrás: atv.hu


Hirdetés

Hozzászólások: