Ukrajna támogatói kifogytak a rendelkezésre álló fegyverekből

Hirdetés

Fotó: NorthFoto

Ben Wallace brit védelmi miniszter figyelmeztetése szerint a nyugati országok katonai készletei kifogyóban vannak, ami arra kényszeríti őket, hogy más forrásokból keressenek fegyvereket Ukrajna támogatására. Eközben megkérdőjelezte Kijev azonnali NATO-csatlakozási reményeit.

A The Washington Postnak adott interjúban a miniszter dicsérte a nyugati országokat, hogy továbbra is védelmi segítséget nyújtanak Ukrajnának a katonai patthelyzet ellenére, amit Oroszországgal folytatnak. Ugyanakkor Wallace elismerte, hogy “láttuk a valóságot, vagyis azt, hogy mindannyian kifogyunk” az adományozható fegyverekből és felszerelésekből.

Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságnak és más nemzeteknek fokozottan kell figyelniük a nemzetközi piacra, hogy fegyvereket szerezzenek Ukrajna számára, nem pedig saját meglévő készleteikből meríteni – magyarázta a miniszter.

Amikor a jövőbeni NATO-tagság lehetőségéről kérdezték, Wallace intett, hogy óvakodjon túl nagy ígéreteket tenni az aspiránsoknak, mint Kijev. “Reálisnak kell lennünk, és azt kell mondanunk: ‘Ez nem fog megtörténni Vilniusban; ez nem fog megtörténni egyhamar'” – mondta a miniszter, hivatkozva az idén júliusra tervezett NATO-csúcstalálkozó helyszínére.

Wallace szerint több ország hajlandó két- vagy többoldalú “kölcsönös védelmi paktumokat” kötni Ukrajnával, mint alternatívát az amerikai vezetésű katonai blokkhoz való csatlakozásra.

Hirdetés

A brit kabinetminiszter pozitívan nyilatkozott a várható ukrán ellentámadásról, és prognózisa szerint Kijev az év végéig visszafoglalhatja a Krímet.

A brit fegyveres erők megingott helyzetét kiemelte, hogy január végén médiajelentések szerint egy magas rangú amerikai tábornok bizalmasan közölte Wallace-éval, hogy a brit hadsereget már nem tekintik csúcshadseregnek. Az értesülések szerint névtelen források arra figyelmeztettek, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök “háborús miniszterelnökként” bukhat, ha nem növeli meg a védelmi költségvetést.

Hirdetés

Áprilisban Boris Pistorius német védelmi miniszter elismerte, hogy saját hadserege hasonló problémákkal küzd, és 2030-ig nem lesz képes megbirkózni a finanszírozási és ellátási hiányosságokkal, így elutasította azt a javaslatot, hogy Berlin küldjön további fegyvereket Ukrajnának.

Márciusban Németország fegyveres erőkért felelős parlamenti biztosa, Eva Hoegl arról számolt be, hogy “a Bundeswehrnek mindenből túl kevés van, és 2022. február 24. óta még kevesebb”. Hoegl hozzátette, hogy az Ukrajnának adományozott fegyverek, rakétavetők és harckocsik “nagy űrt” hagytak Németország saját katonai készleteiben.

Borítókép: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: