Ukrajna lerohanásához szükséges orosz haderő 70 százalékával már a határnál van

Hirdetés

Foto: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Oroszországnak már rendelkezésére az Ukrajna elleni invázió sikeres elindításához szükséges haderő 70 százaléka – közölte a Reuters hírügynökség nevük elhallgatását kérő amerikai képviselőkre hivatkozva.

Hirdetés

Az elmúlt két hétben az orosz taktikai egységek száma 60-ról 83-ra emelkedett, és további 14 épp úton az ukrán határhoz, állítja a Reuters.

A hírügynökség forrásai szerint az időjárástól függ az offenzíva megindítása, a talaj fagyása február közepén várható a térségben (kelet-ukrajnai vidékekre jellemző ingoványos talajon nehezebb az előrejutás a nagy harcászati gépekkel – a szerk.), és az ideális viszonyok március végéig fennállnak majd.

Az orosz egységek számának emelkedése és közelsége a képviselők szerint arra utal, hogy a diplomácia lehetőségei kezdenek bezáródni.

Ha Oroszország valóban támadást indítana, egyes elképzelése szerint néhány nap alatt elérhetné Kjevet. A teljes invázió nagyon sok emberéletet követelne. A becslések 5-25 ezres emberveszteségről szólnak az ukrán, 3-10 ezer főnyi veszteségről szólnak az orosz oldalon. A civil áldozatok számát az amerikai forgatókönyvek 25-50 ezerre jósolják, és több millióan hagynák el otthonaikat.


Hirdetés

Hozzászólások: