Újranyílnak a schengeni belső határok

Hirdetés

Vasárnapról hétfőre virradó éjjel újranyílnak a schengeni belső határok, amelyeket március közepén zártak le a koronavírus-járvány miatt.

Hétfőtől például Németország. Franciaország, Belgium, Hollandia, Luxemburg vagy Svájc is korlátozás nélkül fogadja az európai unióból érkező látogatókat, más országok némileg szigorúbb szisztémát követnek- írja az Euronews

Hirdetés

Spanyolországba, Portugáliába, Dániába vagy Görögországba negatív koronavírusteszttel 7, pozitívval 14 nap karantén után lehet belépni a járvány által leginkább sújtott régiókból.

Az összehangolt határnyitásra az Európai Bizottság csütörtökön kérte fel az uniós tagállamok kormányait, Ylva Johansson uniós belügyi biztos ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az utazási korlátozások feloldásának fokozatosan kell történnie.

A határnyitásokra 35 évvel azután kerül sor, hogy a luxemburgi Schengenben az Európai Gazdasági Közösség tíz tagországából öt aláírta azt az egyezményt, mely szerint megszüntetik a határellenőrzést közös határaikon.

Az egyezményhez később további európai országok is csatlakoztak. Magyarország 2007 óta része a schengeni övezetnek, melynek jelenlegi határai 24 országot érintenek.

Hirdetés

Forrás: hu.euronews.com


Hirdetés

Hozzászólások: