Újra négyes ikrek születtek Debrecenben – gratuláljunk nekik sok lájkkal

Hirdetés


Fotó: illusztráció

A közlemény szerint a gyermekek mesterséges megtermékenyítéssel, inszeminációval fogantak, és a terhesség 32. hetében születtek meg, csütörtök este.

A 26 éves, Békés megyében élő édesanya 4 hete feküdt a klinikán.

A szülés spontán indult meg, a magzatokat császármetszéssel segítették világra.

A szülőknek a négyes ikrek az első gyermekeik. A három lány és a kisfiú 1230 és 1750 gramm közötti súllyal született, valamennyien egészségesek.

Az újszülötteket Sápy Tamás adjunktus és Lampé Rudolf, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója segítette világra. Az anya és az újszülöttek jól vannak, várhatóan néhány héten belül már elhagyhatják a klinikát – írták az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Hirdetés

A közlemény szerint a négyes ikrek születéséről a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán a jövő héten tájékoztatják részletesen a sajtót.

Legutóbb 2016 novemberében születtek négyes ikrek Debrecenben, az akkori eset igazi különlegessége az volt, hogy az apa is négyes ikrek egyik tagjaként látta meg a napvilágot. A négyes ikrek születése olyan ritka, hogy az apa és testvérei, valamint gyermekei között nem születtek négyes ikrek Debrecenben.

A debreceni pár négy ikergyermekükkel 2018 decemberében
Magyarországon a számítások szerint négyszáz-ötszázezer szülésre jut egy négyes iker. Mivel az országban egy évben átlagosan 90 ezer gyermek születik, négy-öt évente jönnek világra négyes ikrek. Az ikerterhességnek nagyobb az esélye, ha mesterséges megtermékenyítéssel, inszeminációval vagy lombikos eljárásban fogannak meg a gyermekek. 2016-ban a debreceni pár gyermekei természetes úton fogantak.

Hirdetés

2016-ban Debrecenben egy rendeletet is hoztak. Új szolgáltatásként került be az Egyesített Bölcsődei Intézményének feladatkörébe a többesikrek támogatása.

Ha egy családban három vagy több gyermek születik egyszerre, a család térítésmentesen kérheti, hogy három évig, legfeljebb napi nyolc órában járjon kisgyermeknevelő a gyerekekhez.

Forrás: dehir.hu


Hirdetés

Hozzászólások: