Újra megállíthatatlan a madárinfluenza – egymillió baromfit ölnek le

Hirdetés

Pár napja ütötte fel a fejét a madárinfluenza járványszerű megjelenése egy nyugat-lengyelországi tanyán. A lengyel PAP állami hírügynökség a helyi állategészségügyi hatóságokra hivatkozva számolt be az esetről. Wroniawy községben a H5N8 madárinfluenza jelent meg, ez a betegség 33. megjelenése idén.

„Ez egy olyan gazdaság, ahol 930 000 tojótyúkot tartanak. Vannak olyan területek is a közelben, ahol libák és más vadmadarak találhatók ” – idézte a PAP a helyi állat-egészségügyi hatóságokat. Hozzátették, hogy a leölések csütörtökön megkezdődtek és akár hat napig is eltarthatnak.

Hirdetés

A betegség emberre történő átterjedésének kockázatát alacsonynak tartják, de az állatokat érintő járvány korábbi megjelenéseit kiterjedt vágások és selejtezések követték. Szakértők szerint ez szükséges a betegség terjedésének megfékezéséhez.

A tapasztalatok alapján a madárinfluenza rendkívül fertőző és halálos formája gyorsan terjed Európában. A baromfiipar fokozottan néz szembe problémákkal, jelentős gazdasági veszteségekkel fenyegetnek a járványok.

Hirdetés

A közönséges madárinfluenza néven ismert betegség már megjelent Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Dániában, Írországban, Svédországban és ezen a héten Horvátországban, Szlovéniában és Lengyelországban is, korábban Oroszországot és Kazahsztánt is érintette.

Az esetek túlnyomó többsége eddig a vadmadarakat érintett, de a gazdaságokban is megjelentek a járványos megbetegedések – számolt be a német agrarheute mezőgazdasági híroldal. Ezek eddig összesen legalább 1,6 millió csirke és kacsa leöléséhez vagy selejtezéséhez vezettek.

Hollandiában az ősszel csaknem 500 000 csirke pusztult el a vírus miatt, és ezen a héten több mint 900 000 csirkét ölnek le Lengyelország egyetlen gazdaságában. A koronavírussal kapcsolatos tilalmak és korlátozások, illetve a madárinfluenzával kapcsolatos hírek jelentősen lelassíthatják az év végi, karácsonyi értékesítéseket, amelyek pedig hagyományosan nagyon fontosak az iparág számára.

Hirdetés

A vadon élő madarakról a baromfitartó telepeken lévő állatokra viszonylag könnyen átterjedhet a betegség. Az elmúlt két évben Európában különféle madárinfluenza vírusok tömege jelent meg szakértők szerint. A fő influenzatörzs Európában ebben az évben a H5N8, amely már 2016/17-ben is puszított, de előfordultak H5N5 és H5N1 esetek is.

Noha az emberre áterjedés kockázata kicsi, az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (EFSA) a héten kijelentette, hogy a vírus evolúciója szoros megfigyelést igényel. Ismeretes, hogy a H5N1 törzs emberre is átterjedhet.

Forrás: agroforum.hu

Hirdetés

Hozzászólások: