Újabb betegeknek jár az évi 90 ezer forint

Hirdetés

Az egyes betegségekkel élő dolgozók a minimálbér 5 százalékának megfelelő összeget – tehát idén 7450 forintot – igényelhetnek vissza havonta a személyi jövedelemadójukból (szja). A kedvezményt egy összegben is kérhetik az szja-bevalláskor.

Kiknek jár az évi 90 ezer forint?
Az erre vonatkozó kormányrendelet 18 betegségcsoportot, ezen belül mintegy 700 olyan betegséget határoz meg, amelyeknek érintettjei jogosulttá válhatnak az éves szinten 90 ezer forintot jelentő adókedvezményre.

Idén január elsejétől ebbe a körbe tartozik az endometriózis, illetve az emlő-, a méhnyak-, a petefészek-, a prosztata- és a heredaganat is. Bár az érintett páciensek jogosultságát csak az év elejétől állapították meg, a kedvezmény az eddigi betegségekhez hasonlóan akár öt évre visszamenőleg is járhat, a betegség megállapításának időpontjától függően.

Hirdetés

A kedvezmény igénybe vételének feltétele a betegség fennállását bizonyító orvosi igazolás, amely szakambulancia vagy kórházi szakorvos diagnózisára épül.

Megduplázódhat a kedvezményezettek száma
Mivel jelentős összegről van szó, minden tartós egészségügyi problémával élő munkavállalónak azt javasolják, konzultáljanak kezelőorvosukkal arról, hogy betegségük után jár-e nekik adókedvezmény. A kedvezményezett betegségek közé a különböző érzékelési és mozgásszervi fogyatékosságok, valamint a mentális viselkedészavarok mellett olyan egészségügyi problémák is beletartoznak, mint a laktózintolerancia, a cukorbetegség vagy a Crohn-betegség.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi tájékoztatása alapján 2017-ben 217 ezren éltek a betegségek után járó szja-kedvezmény lehetőségével. Egyes becslések szerint a kedvezményezetti kör kibővítésével ez a szám idén akár meg is duplázódhat.

Forrás: MTI / hazipatika.com

Hirdetés

Hozzászólások: