Új szakaszába lépett az ukrajnai háború, az oroszok széles fronton támadást indítottak keleten

Hirdetés

Fotó: Russian Ministry of Defense/Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Az orosz erők kedden széles fronton támadtak Kelet-Ukrajnában egy teljes körű szárazföldi offenzíva részeként, hogy átvegyék az ország keleti ipari központjának ellenőrzését. Az offenzívát ukrán tisztségviselők a háború új szakaszának nevezték.

Az ukrán vezérkar kedden kora reggel azt közölte, az orosz erők arra összpontosítják erőfeszítéseiket, hogy teljes mértékben ellenőrzésük alá vonják a Donyec-medencei régiót, és kísérletet tesznek arra, hogy áttörjék az ukrán védelmet szinte a teljes frontvonal mentén.

Hirdetés

A fokozottabb támadások hétfőn kezdődtek a több mint 480 kilométeres front mentén, a Donyeck és Luhanszk régiókra összpontosítva, az orosz erők több szakaszon próbáltak előrenyomulni, többek között a szomszédos Harkiv felől.

A közlemény szerint a Donyec-medence déli részén az orosz hadsereg folytatta a stratégiai fontosságú Mariupol kikötőváros blokádját és ágyúzását, továbbá rakétákkal indított támadását, akárcsak más városoknál.

Hirdetés

Korábban egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő azt mondta, hogy jelenleg 76 orosz harci egység, úgynevezett zászlóalj-taktikai csoport van Kelet- és Dél-Ukrajnában, szemben a múlt heti 65-tel. Ez körülbelül 50 000-60 000 katonát jelenthet.

Eközben Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes kedd reggel azt közölte, továbbra sincs megállapodás a harcok sújtotta városokban és településeken rekedt civilek kimenekítéséről. Emlékeztetett arra is, hogy az orosz fél már harmadik napja zárkózik el a humanitárius folyosók kialakítása elől.

MTI
Fotó: illusztráció


Hirdetés

Hozzászólások: