Tudtad, hogy eddig rosszul áztattad be főzés előtt a babot? Mutatjuk, hogyan lesz egészségesebb

Hirdetés

Lehet, hogy eddig nem jól csináltad?!

Amanda Rose pszichológus munkássága során megpróbált fény deríteni arra, hogy mi okozhatja a depressziót. Kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy szoros kapcsolat áll fenn a depresszió, és táplálkozási hiányosságok között.

Saját tapasztalata szerint a poszttraumás depresszió egyik fő okozója a cinkhiány volt. A szakember szerint bizonyos élelmiszerek, mint például a gabonák, hüvelyesek, diófélék és magvak gátolják a cink, vas, és más különböző ásványi anyagok felszívódását.

A hüvelyesek, mint például a bab, borsó, lencse, csicseriborsó, földimogyoró, igen gazdagok tápanyagokban, de számos fontos tápanyagok elnyelnek. A depresszió elkerülése érdekében szükségünk van cinkre, vasra és magnéziumra. Ha étrendünkben hüvelyesek is szerepelnek rendszeresen, akkor gondoskodnunk kell, hogy a fent említett tápanyagokat pótoljuk más módon.

Hirdetés

Nem mindegy milyen vízben áztatod a babot főzés előtt!

Sokan az utóbbi időben nem áztatják be a babot, inkább tovább főzik. Pedig… Amanda azt mondja, ha a babot egy éjszakára

60 fokos vízben

áztatjuk, csökken a fitinsav tartalma. Ezzel az egyszerű művelettel több, mint 50%-al növehetjük az ásványi anyagok felszívódását. A fitinsav megköti az ásványi anyagokat a belekben, még mielőtt azok fel tudnának szívódni, így nem tudja megfelelően hasznosítani a szervezet.

A következő módszerrel csökkenthető a hüvelyesek fitinsav tartalma fogyasztás előtt.

Keverjük össze forró vizet, és szűrt vizet, és önts annyit a babra, hogy teljesen ellepje. A műveletet a főzés előtti nap végezd el, és éjszakára helyezd a tálatlangyos helyre.

Egy termoszban tároljk meleg vizet, és amint a bab felszívja az előbb ráöntött mennyiséget, pótold a termoszból.

Forrás: blikkruzs.blikk.hu


Hirdetés

Hozzászólások: