Tovább durvul a helyzet : Így változik az életünk 2020. MÁRCIUS 21.-én, Szombattól a vírus miatt : >>>> Alapvetően VÁLTOZIK MEG AZ ÉLET ma ÉJFÉLTŐL >>>> ITT A LISTA ezek a változások jönnek

Hirdetés

Gulyás Gergely: senki ne írjon alá közös megegyezéssel történő felmondást! – Százezres munkanélküliségre számít a kormány

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön délelőtt megtartotta szokásos, Kormányinfó nevű sajtótájékoztatóját a kormány legújabb intézkedéseiről. Kiderült: sokkal több fertőzött lehet látenciában, mint a hivatalos adatok mutatják. Szóba került, hogy a hitelezési moratóriummal nem élőknek mit kell tenniük, de a katonák utcai jelenléte is téma volt. Gulyás Gergely szerint százezres munkanélküliségre számítanak, de felszólított mindenkit: közös megegyezéssel történő felmondást ne írjon alá senki!

A Kormányinfón elhangzott:

A tegnapi kormányülés is a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében telt.

Hirdetés

Határok:
Egy akut problémát is kezelni kellett: az osztrák-magyar határon kialakult helyzet miatt humanitárius korridort alakított ki a kormány a vendégmunkások számára, de csak azzal a feltétellel, ha a román állam garanciát vállal arra, hogy befogadja polgárait és a rajtuk átutazó bolgárokat. A garanciát megkapta Magyarország, ezért lehetővé tették az átutazást.

Az áruk tranzitforgalma akadálytalan áthaladását is veszélyeztette a határon kialakult hosszú sor, ezért új határátkelőket nyitottak, (Kópháza, Rábafüzes),de Hegyeshalomnál a helyzet továbbra is fenn fog maradni. A humanitárius korridort éjjel nyitják meg. A határátkelés hosszú ideig nehézkes lesz. Nem kizárt hogy napközben is esetleg meg kell nyitni a humanitárius folyosót.

Fertőzöttek:
A koronavírus-fertőzöttek száma 10-15-szöröse lehet azoknak, akikről már bizonyítható, hogy elkapták a betegséget, ugyanis nem mindenki rendelkezik tünetekkel, ezért a hivatalos számok és a látencia között óriási a különbség. A következő napokban vélhetően ugrásszerűen megnő a fertőzöttek száma – mondta Gulyás Gergely, azt ígérve, a tájékoztatás a védekezésről folyamatos lesz minden csatornán.

Gazdaság
A kormány értékelte a gazdasági hatásokat is – tette hozzá.

Várhatóan ezer hotel be fog zárni, a turizmust érinti a legrosszabbul a járvány.

Az országgyűlés hétfőn és kedden meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet, ezzel kapcsolatban egyeztettek a többi parlamenti párttal is. Fontos, hogy megadják a felhatalmazást, hogy az eddig megtett intézkedések hatályban maradjanak és további intézkedéseket hozhassanak.

Újabb akciócsoport jön létre: az önkéntességgel foglakozik majd, szeretnék, ha a beérkezett sok felajánlást valaki koordinálná, ez Révész Máriusz lesz – mondta Gulyás Gergely.

Mert bár a védekezésre szükséges források rendelkezésre állnak, de más kérdés, hogy sokan, ha digitális eszközökhöz juthatnának az elmaradottabb térségekben élőkhöz, azért hálát kell mondani – mondta a miniszter. Magánkórházak is sokat tesznek azért, hogy az ország felkészült legyen a védekezésre. Egy magánklinikát teljesen átrendeztek például arra, hogy ha kell, a válsághelyzetben besegítsen – tette hozzá..

Gazdasági intézkedések: A babaváró hitel törlesztésére is vonatkozik, de ott a törlesztési futamidő nem hosszabbodik meg. A diákhitelt sem kell törleszteni év végéig. A magánszemélyek közötti hitelekre ez nem vonatkozik. A fogyasztói hitelek THM-jét maximalizálták.

Hirdetés

A kormány a Jegybankkal közösen intézkedéseket tervez a kis- és középvállalkozások segítésére.

– Ha csak az eddigi kereskedelmi bezárásokról beszélünk, ez heti 140-160 milliárdos kiesést jelent. Tehát ahol lehet, fenn kell tartani a munkaviszonyt és a munkarendet. Ha ezt nem tudjuk megtenni, sokkal nehezebb lesz a talpraállás – mondta egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

A banki törlesztési moratóriumról szólva elmondta: bárki dönthet úgy, hogy a moratórium ideje alatt is tovább törleszti a hitelét.

– Minden forrást a gazdaság fenntartására és élénkítésére fognak fordítani.

– A végrehajtások nagyon nagy részét felfüggesztjük – mondta a korábban eladósodottak helyzete kapcsán Gulyás Gergely.

– Az egészségügyben prioritást élvez a maszkok biztosítása, nagy esély van arra, hogy a jelenlegi készleteknél nagyobb készlet érkezzen Kínából. Most a szabadkereskedelem a szabadrabláshoz áll közelebb – mondta Gulyás. Megteszünk mindent azért, hogy a Németországból rendelt maszkok is megérkezzenek.

– Kínában most milliós nagyságrendnél is nagyobb számú maszkért állunk sorba más államok képviselői mellett, elvileg a szállítás is megoldott, de az üzlet kimenetele még nem teljesen biztos – derült ki a miniszter szavaiból.

– A legjobb az FFP3-as maszk a koronavírus ellen.

– Érettségi: mindent megtesz a kormány azért, hogy az érettségi előtt álló diákok le tudjanak érettségizni.

– Nem született olyan döntés, hogy lakhelyelhagyási tilalmat vezessenek be, a katonák a biztonságérzet növelés érdekében lehetnek az utcán, illetve meg kell vizsgálni, hogy milyen helyszínek lehetnek, ahol meg elengedhetetlen a jelenlétük.

– Törlesztési moratórium: az alaphelyzet az, hogy moratórium van. Annak kell tennie majd valamit, aki tovább akarja fizetni a hiteltörlesztőjét. Hogy ez pontosan mi lesz, arról még egyeztetni kell a bankszövetséggel.

Munkanélküliség:

– Százezres munkanélküliséggel számolnak, a kérdés az, hány százezres lesz – mondta egy kérdésre Gulyás Gergely.

– Közös megegyezéssel történő felmondást ne írjon alá senki! – mondta Gulyás Gergely. Nem az a cél, hogy a munkanélküliség időszakát megszüntessük, hanem az, hogy minél kevesebb munkanélküli legyen.

Gyógyszerek
– Elképzelhető, hogy korlátozni kell majd, hogy ki mennyit vehet bizonyos készítményekből, de gyógyszerhiány nincs, az lehet, hogy néhány termék nem érkezett még meg az országba, főleg a határokon kialakult tumultus miatt.

További kérdésekre adott válaszok:

– Százmilliárdos károkkal számol a kormány

– Koronavírus: a tesztek számát növelni kell. A betegek helyi megoszlását azért nem közlik, mert az, hogy kinek hol van a lakóhelye, vagy a tartózkodási helye az teljesen különböző lehet, nem akarják, hogy a betegek azonosíthatóak legyenek, felesleges pánikkeltés lenne.

– Van olyan területe az országnak, amit még nem érintett a fertőzés.

– Az ellenzék kormányt bíráló kijelentéseivel Gulyás nem akar foglalkozni, ami elvárható tőlük, hogy adják meg a négyötödös felhatalmazást, hogy kezelhesse a helyzetet.Van ellenzéki, aki felelősségteljesen gondolkodik, van, aki nem, van, aki azon kesereg, hogy nem magyar volt az első beteg, de ezen túlmenően most ellenzéki kijelentésekkel nem akar foglalkozni – mondta Gulyás Gergely egy kérdésre válaszolva.

– Az új uniós költségvetés tárgylása leállt, mindenki azzal foglalkozik, hogy a jelenlegi keretek között mit lehet tenni, illetve, hogy legyenek-e közös intézkedések.

– A patikáknál vizsgálják az elképesztő áremelkedéseket, amiket tapasztalnak: 20-30 százalékos áremelés bármikor elképzelhető, de 3000-szeres ár nem. Ezekben az esetekben hatósági eljárások indulnak.

– Albérletben élők helyzete: mindent vizsgálunk, de az állam teljesítőképességének határai vannak, most azt vizsgáljuk, hogy egyáltalán a várt növekedésből marad-e bármi, vagy ha nem, mekkora lesz a recesszió. A forrásokat a védekezésre és a a talpraállásra kell fordítani, ami ebbe belefér, azt megteszi a kormány. Vélhetően kevesebb pénzből kell majd gazdálkodnunk, mint tavaly – mondta Gulyás.

– Gulyás Gergely a kaszinók nyitvatartására nem lát okot.

Fontos üzenet a bankoknak:
– Amely bank nem függesztk fel a babaváró hiteleket, ott felügyeleti vizsgálatot indítanak.

Hirdetés

Meddig tart ez:
– Nem lehet megmondani, meddig tart ez a helyzet, de inkább el kell húzni az időt, hogy a betegek száma az egészségügyi kapacitásokon belül maradjon. Nem lehet felelősséggel mondani, hogy mondjuk 2 hónapig tart – felelte egy kérdésre Gulyás Gergely, hozztéve: az ország működőképességét mindenképp fenn kell tartani,írja a blikk.hu

A honvédelmi miniszter azt is bejelentette, hogy

péntek reggeltől nagyobb létszámban jelennek meg a katonák az országban. Azt mondta: az országot honvédelmi szempontból hét járőrkörzetre osztották, ahol a katonák megjelennek.

140 magyar vállalatnál jelennek meg magyar katonák
Csütörtök reggel jelennek meg az érintett vállalatoknál a honvédelmi irányító csoportok – jelentette be a honvédelmi miniszter, a koronavírus-járvánnyal összefüggésben létrehozott, létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetője az M1 aktuális csatornán szerda este. Benkő Tibor arról is beszélt, hogy péntek reggeltől katonák is lesznek az utcákon.

Benkő Tibor elmondta: néhány száz olyan magyar vállalat van, amely különleges jogrendben olyan infrastruktúrát képvisel, ahol a Magyar Honvédségnek szerepe lehet. Feladatuk, hogy a létfontosságú magyar vállalatok üzemelését, biztonságát elősegítsék. Példaként említette az energetikai, a távközlési, a közlekedési és az egészségügyi szektort.

Kérdésre válaszolva azt mondta, mivel az infokommunikáció fenntartása is feladataik közé tartozik, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap is érintett lehet.

Elmondta, eddig 140 vállalatot választottak ki, de mint megjegyezte: ennél jóval több van, amelynek az ország biztonságos működését kell szolgálnia. Az érintett vállalatokhoz néhány tagú katonai, honvédelmi irányító csoportot küldenek ki. Erről az érintett vezérigazgatóknak tájékoztató levelet küldött- közölte.

Azt mondta: az irányítócsoportok – melyben rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai is lesznek – nyomon követik és koordinálják a vállalati munkát. Tevékenységükről rendszeresen jelentést adnak a Honvédelmi Minisztériumban létrehozott irányítócsoportnak, amely az országos operatív törzsnek jelent. Kiemelte: a honvédelmi irányítócsoportok feladata kettős: a fizikai biztonság és a működőképesség feltételeinek biztosítása.

A honvédelmi miniszter azt is bejelentette, hogy

péntek reggeltől nagyobb létszámban jelennek meg a katonák az országban. Azt mondta: az országot honvédelmi szempontból hét járőrkörzetre osztották, ahol a katonák megjelennek.
Elsősorban azokon a településeken kell nagyobb katonai jelenlétre számítani, ahol most is van katonai alakulat – közölte.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken jelentette be, hogy a koronavírus elleni védekezés keretében tíz akciócsoport áll fel, ezek egyike a létfontosságú vállalatokért felelős akciócsoport.

A Benkő Tibor honvédelmi miniszter vezette létfontosságú vállalatok működéséért felelős akciócsoport feladata, hogy azokat a szolgáltató- és gyártókapacitásokat, közlekedési, energetikai, gyógyszeripari cégek munkáját koordinálja, amelyek működése a rendkívüli járványhelyzetben kiemelten fontos Magyarországon.

atv.hu/MTI


Hirdetés

Hozzászólások: