Tömegesen és hirtelen távoznak az orvosok a klinikáról

Hirdetés

Az elmúlt három-négy hónapban legkevesebb tizenöt orvos hagyta el a szegedi klinika Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetét – értesült hírportálunk. Ezt az információt több belső forrásunk megerősítette. Van, aki úgy fogalmazott: menekülnek az orvosok az egyetemről.
A hír és a benne szereplő szám annyira magasnak tűnt, hogy arra gyanakodtunk: nem kizárólag orvosok hagyták ott az elmúlt hónapokban klinika Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetét, hanem mellettük szakdolgozók is.

Hirdetés

Kiderült: a fenti szám kizárólag az orvosokra vonatkozik – a bennünket nem hivatalosan tájékoztatók mondták el ezt. Arról nem rendelkezünk információkkal, hogy szakdolgozók felmondtak-e az intézetben. Volt olyan orvos, aki szerint nem három-négy, hanem másfél hónap alatt távozott ennyi orvos az intézetből.
Nem tudjuk, mekkora gondot okoz a hiányzók pótlása, ahogyan azt sem, ez időközben megtörtént-e. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet a honlapján az olvasható:

„Intézetünk négy részlegén, 36 műtőben és négy intenzív osztályon, több mint 60 orvos, és csaknem 150 szakdolgozó szolgálja a betegeket naponta”.

Önmagában az a tény nem jelent semmit, bár látszólag jelenthetne, hogy a honlap Munkatársak rovata alatt a „A tartalom feltöltés alatt” megfogalmazás szerepel. Ez egy évvel korábban is így volt, az orvosok tömeges távozása előtt.

Amikor a klinikáról történő távozás okáról kérdeztük az orvosokat nagyon hasonló válaszokat kaptuk. Többen a lehetetlen vagy nagyon nehéz munkakörülményekre panaszkodtak, ami szerintük szoros összefüggésben áll azzal az őrületes bürokráciával, ami általában az egyetem, és ezen belül a klinikák működését jellemzi.
Sokan ennek kapcsán megemlítették, hogy a legegyszerűbb ügyek és beszerzések megszervezése és lebonyolítása hónapokat vesz igénybe. Egyszerűen elintézhető ügyek dokumentációja akár hónapokig várhat aláírásra. Többen fogalmaztak úgy ennek kapcsán, hogy az egyetemen és klinikai központ rosszul, lomhán, a legkevésbé sem hatékonyan működik.

Hirdetés

Ebbe a szélmalomharcba nagyon bele lehet fáradni. Teljesen feleslegesen rengeteg energiáját emészti fel ez az itt dolgozó orvosoknak és a szakszemélyzetnek, akik folytonosan azt látják, hogy a dolgok nem változnak. Vagy ha igen, még rosszabbak lesznek – mondta el egyik nevének elhallgatását kérő orvos.

Megvannak a forrásaink, mindannyian valós személyek

Írásunkat öt érintett orvossal folytatott háttérbeszélgetések alapján készítettük el.

Kifejezetten rossz a hangulat az egyetemen – tudtuk meg a klinikáról távozó nagyszámú orvos ügyének hátteréről érdeklődve. Az általunk megszólaltatottak a klinika átgondolatlan és tervszerűtlen működéséről beszéltek, ami a járványhelyzetben még látványosabban megmutatkozik – tették hozzá.

De beszéltek kontraszelektált intézetvezetőkről és tanszékvezetőkről, az orvosi teljesítmények el nem ismeréséről és arról, hogy a ranglétrán való előrejutás sok esetben a magas szakmai munka mellett sem biztosított. Általános volt a vélemény, hogy az orvosok távozása a rossz és romló munkakörülményekkel és -feltételekkel függ össze, nem a fizetéssel.

Forrás: szeged.hu


Hirdetés

Hozzászólások: