Több százan tüntettek Hollandia legnagyobb menekültközpontja előtt

Hirdetés

Fotó: MTI/EPA-ANP/Vincent Jannink

Több százan vonultak csütörtökön este Hollandia legnagyobb menekültszállása, a Ter Apel-i regisztrációs központ elé amiatt tiltakozva, hogy a menedékkérők felfordulást csinálnak a településen – jelentette a De Telegraaf napilap pénteken.

A demonstrálók “Elegünk van a rendetlenségből!” továbbá, “Az igazi menekültek jöhetnek, de kifelé a rendbontókkal!” feliratú transzparenseket magasba emelve vonultak a befogadóközponthoz, amely körül rendőrsorfal állt.

Hirdetés

A De TeleGraaf szerint az Ter Apel-i önkormányzat feltételekhez kötötte a tüntetés megtartását: a résztvevők nem tehettek diszkriminatív, sértő vagy uszító megjegyzéseket, nem viselhettek arcot eltakaró maszkot, és megtiltották a fáklyák használatát.

Közölték, hogy a holland menekültügyi problémák a Ter Apel-i regisztrációs központban a legszembetűnőbbek: a menekülteknek elvileg legfeljebb hat napot kellene ott eltölteniük, amíg kérelmüket regisztrálják, de tartózkodásuk több hónapig is elhúzódhat, mert más menekülttáborokban kevés a hely. Ennek következtében a központ túlzsúfolt, az utóbbi napokban mintegy 700 menedékkérő aludt a szabad ég alatt. A segélyszervezetek szerint a tábor higiéniai körülményei elfogadhatatlanak. A tájékoztatás szerint szerdán a központban egy három hónapos csecsemő életét vesztette. Az Európai Bizottság közölte: elvárja Hollandiától, hogy alaposan vizsgálja ki a csecsemő halálának körülményeit, és akadályozza meg, hogy az ilyen esetek megismétlődjenek.

Hirdetés

Mark Rutte miniszterelnök csütörtökön bejelentette: “Kabinetem jelenleg semmi mással nem foglalkozik, mint azzal, hogy megoldja a Ter Apelben kialakult szörnyű helyzetet”.

A hatóságok 150 menedékkérőt szállítottak el csütörtök éjjel Appeldorn városába, ahol sportcsarnokokban biztosítottak nekik helyet. A helyzet komolyságát jelzi, hogy az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet csapatot küldött Ter Apelbe. Ez az első eset, hogy a szervezet Hollandiában intézkedik.

A kormány tárgyalásokat folytat az önkormányzatokkal és a menekültszervezetekkel arról, hogy több helyet biztosítsanak a menedékkérők elhelyezésére országszerte. Míg számos holland város ajánlott fel szállást az ukrán menekültek számára, több önkormányzat vonakodik attól, hogy Európán kívülről érkező menedékkérőket fogadjon be – közölték. A Ter Apel-i központba zömében Szíriából érkeznek menekültek.

Hirdetés

Pénteki sajtóinformációk szerint a kormány megállapodástervezet fogadott el az önkormányzatokkal való tárgyalását követően, amelyben 730 millió eurót irányoz elő a válsághelyzet leküzdésére a következő években. A tervezet azt is magában foglalja, hogy Hollandia mégsem függeszti fel ideiglenesen a menedékkérők befogadását. A helyi sajtónak nyilatkozó források szerint azonban a kabinet azt fontolgatja, hogy leállítja a migránsok családegyesítését.

A kormányzat által elkülönített 730 milliós forrásból több menekültszállást, lakhatási lehetőséget kell létrehozni, továbbá az illetékes szerveknek segíteniük kell a menedékkérők integrációját. A megállapodástervezet továbbá, 20 ezer szociális lakás létrehozására kötelezné az önkormányzatokat országszerte, ahová a menedékkérelmet már beadó emberek költözhetnek.

A kormány egy Ter Apel melletti településen egy másik szálláshelyet is kialakít, ahonnan a menedékkérők könnyen eljuthatnak a regisztrációs központba. Ter Apelt október 1-jéig “biztonsági szempontból kockázatos területnek” nyilvánítják. Az NlTimes hírportál azt is írja, hogy még október előtt a kormány sürgősségi rendelet által kötelezné az önkormányzatokat bizonyos számú menedékkérő befogadására.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: