Több száz milliónyi beruházás érkezik Magyarországra a következő hónapokban Koreából – mondta Szijjártó Péter

Hirdetés

Budapest, 2020. július 28.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Csö Kju Szik, Dél-Korea budapesti nagykövete a Samyang Biopharm Magyarország Kft. beruházásbejelentõ sajtótájékoztatóján a minisztériumban 2020. július 28-án. A Samyang Biopharm 8,6 milliárd forintos beruházással orvosi eszközöket gyártó üzemet hoz létre Gödöllõn, ehhez a kormány 1,3 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást ad.
MTI/Illyés Tibor

Több száz milliónyi beruházás érkezik Magyarországra a következő hónapokban Koreából – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Szöulban tett látogatása során hétfőn az MTI-nek adott nyilatkozatában.
Szijjártó Péter rámutatott arra, hogy a tavalyi esztendő kivételes volt a Magyarországra érkező beruházások szempontjából, ugyanis évtizedek óta először nem Németországból érkezett a legtöbb beruházás, hanem Dél-Koreából. Azt mondta, hogy ennek oka a legnagyobb dél-koreai elektromos akkumulátor-gyártó vállalatok döntése, miszerint a világ legnagyobb elektromos akkumulátor-gyárait Magyarországra hozzák.

Hirdetés

Ezek a koreai vállalatok kifejezetten elégedettek a magyarországi körülményekkel, kifejezetten nagyra becsülik a politikai stabilitást, a magyar emberek munkaszeretetét, hozzáértését és szorgalmát, és kifejezetten nagyra becsülik Európa legalacsonyabb adóit, köztük Európa legalacsonyabb társasági adóját – jelentette ki a miniszter.

Aláhúzta továbbá, hogy több dél-koreai elektromos autóiparban aktív vállalat is úgy döntött, hogy további beruházásokat hoz Magyarországra, s ez csak az idén több száz millió eurónyi újabb dél-koreai beruházást jelent Magyarországon.

Ezáltal hazánk nemcsak a hagyományos időszakban, hanem az új, elektromos autókra alapuló időszakban is elmondhatja azt, hogy az európai autóipar zászlóshajója lesz – szögezte le Szijjártó Péter.

Hozzátette, hogy erről a több százmillió eurónyi újabb dél-koreai beruházásról az elektromos autóipar területén a következő hónapokban folyamatosan tesznek bejelentéseket annak megfelelően, ahogy a cégek belső döntési struktúrája azt lehetővé teszi. A miniszter tudatta, hogy a beruházások Magyarország területén kiegyensúlyozottan fognak eloszlani, és több országrész is profitálni fog belőlük.

Hirdetés

Szijjártó Péter hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország és Dél-Korea között a politikai kapcsolatok is kifejezetten jók, és semmiféle akadályt nem jelentenek a kétoldalú gazdasági és beruházási kapcsolatok további fejlődése szempontjából.

A kereskedelmi forgalmunk három és fél milliárd dollárt ért el tavaly, és idén dacára annak, hogy milyen nehézségek vannak a világgazdaságban, az év első négy hónapjában további 35 százalékkal nőtt a magyar export Korea irányába – mutatott rá a miniszter, hozzátéve, hogy a magyar-dél-koreai gazdasági együttműködések sikeressége is visszaigazolja a keleti nyitásról szóló döntés helyességét. Dél-Koreai látogatása során Szijjártó Péter találkozott Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszterrel, bilaterális találkozón vett részt Ju Mjung Hi kereskedelmi miniszterrel, valamint egyeztetett az SK Innovation, a Samsung SDI, a Doosan Solus és a Hankook Tire nagyvállalatok képviselőivel.

Forrás: MTI


Hirdetés

Hozzászólások: