Több ezren vándorolnak gyalog a sivatagban Afganisztánból

Hirdetés

A menekülteket már a pakisztáni sivatagban videózták le, amint éppen Irán fele tartottak.

A videón látható karaván útja értesülések szerint az Afganisztán délnyugati részén található Nimruz tartományban kezdődött. A menekültek beszámolója szerint „kaotikusak” a viszonyok, a helyzetet nehezíti az is, hogy rengeteg idős ember, várandós nő, valamint kisgyerek van a menekültek közt.

Hirdetés

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy mi a menekültek végcélja. Elképzelhető, hogy Törökországba akarnak eljutni, ami Irántól még kétezer kilométernyi utat jelent, onnan pedig Európába is megpróbálhatnak átkelni. A menekülteket már Iránban is megkörnyékezték az embercsempészek, de a beszámolók szerint rengetegen nem engedhetik meg maguknak, hogy megfizessék őket.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi biztosa a napokban azt nyilatkozta, hogy a kabuli reptéren történt evakuáció csak a kezdete volt egy annál sokkal nagyobb humanitárius krízisnek.

HOZZÁTETTE: BECSLÉSEIK SZERINT LEGALÁBB ÖTSZÁZEZER AFGÁN FOG ELMENEKÜLNI AZ ORSZÁGBÓL, DE A MENEKÜLTEK SZÁMA ENNÉL JÓVAL TÖBB IS LEHET.

Hirdetés

Egyben arra kérte a környező országokat és a nemzetközi közösséget, hogy támogassák a menekülteket. „A kabuli reptéren zajló jelenetek világszerte felébresztették az együttérzést afgánok ezreinek elkeseredettsége és féleleme iránt. De azután is millióknak lesz szükségük a nemzetközi közösség segítségére, hogy ezek a fotók eltűnnek a képernyőinkről” – mondta Filippo Grandi.


Forrás:  index.hu


Hirdetés

Hozzászólások: