Tizenötezer munkavállalót bocsát el a francia autógyár

Hirdetés

Sokként érte a dolgozókat a francia Renault autógyár bejelentése, amely szerint világszerte tizenötezer munkavállalót bocsátanak el, ebből négyezer-hatszázat Franciaországban. Ez része a vállalat két milliárd eurós költségcsökkentési tervének, amit a meglévő gondok mellett a koronavírus-járvány miatt keresletcsökkenéssel indokolnak- írja az Euronews

Hirdetés

— A mi felelősségünk, hogy meghozzuk ezeket a nehéz döntéseket. És így is teszünk, mert hisszük, hogy ezek a helyes döntések. Mindig tiszteletben tartjuk az embereket és a szervezeteket. A válság, amit most élünk, cselekvésre kényszerít mindannyiunkat – mondta az autógyár a Renault-Nissan autógyár elnöke, Jean Dominique Senard.

A Renault legnagyobb részvényese a maga tizenöt százalékos csomagjával a francia állam, amely tárgyalásokat kezdett egy 5 milliárd euróról szóló hitelgaranciáról. Ez meglepte a dolgozókat, és sokan gondolják azt, hogy a járványt csak ürügyként használják.

— Mi azt gondoltuk, a Renault-nak több milliárdnyi készpénze van, ezért nem értjük a mostani 5 milliárd eurós segélyt. A koronavírus-válság csak ürügy, hogy miért nem teljesít jól a Renault, miközben azt sosem közlik, mennyi pénzt osztanak szét a részvényesek között – mondta a francia munkavállalói szakszervezet (CGT) képviselője, Philippe Da Silva.

Az autógyár jelentős szereplő a világpiacon partnerségben a japán Nissannal és a Mitsibishivel, de konszern igazgatójának, Carlos Ghosnnak a 2018-as letartóztatása óta gondokkal küzd. A szakszervezetek bíznak a tárgyalások sikerében.

Hirdetés

— A vezető szakszervezeti erő azt kéri a Renault-tól, hogy most már tényleg kezdjenek el tárgyalni, mert eddig ezt nem tették. Így tudnánk megvitatni a lehetőségeket, szociális szempontokat is vizsgálva, mert erről addig nem volt szó, hiszen ez nem csak annyi, hogy most elbocsátanak 4600 embert – mondta az autógyár szakszervezeti képviselője, Guillaume Ribeyre.

A világszerte száznyolcvanezer embert foglalkoztató Renault munkavállalói csaknem tíz százalékának elbocsátása, és egyik franciaországi üzemének 2022-es tervezett bezárása után a Renault már az elektromos járművek gyártására koncentrál.

Forrás: hu.euronews.com


Hirdetés

Hozzászólások: