Tízből négy ember úgy terjeszti az omikron variánst, hogy nem is tud róla

Hirdetés

Tízből négyen tünetmentesen terjesztik az omikron vírusvariánst, mely a tüdő helyett inkább a légutakat támadja – mutatja az egyre több, aszimptomatikus esetből származó adat. A korábbi, delta variánshoz képest az omikron hetvenszer gyorsabban reprodukálja magát a szövetekben, legfőképp a légutakban – ami megkönnyíti a vírus átadását a velünk egy légtérben lévőknek. A tüdő szöveteiben viszont tízszer lassabban szaporodik, mint a koronavírus eredeti változata, ami feltehetően enyhébb lefolyású betegséget eredményez.- írja az Euronews

Hirdetés

Az eddigi adatok alapján az omikron variáns gyorsabban szaporodik a légutakban és lassabban a tüdőben – állítják friss kutatások. A delta variánshoz képest az omikron hetvenszer gyorsabban reprodukálja magát a szövetekben, legfőképp a légutakban, ami megkönnyíti a vírus átadását a velünk egy légtérben lévőknek.

A tüdő szöveteiben azonban az omikron tízszer lassabban szaporodik, mint a koronavírus eredeti változata – írja a Reuters tudományos kutatásokra támaszkodó, összefoglaló cikke. Az omikronnak a korábbi variánsoktól leginkább különböző tulajdonságainak beazonosítása segíthet megjósolni, milyen hatásai lehetnek – vélik kutatók.

Hirdetés

Tízből négy ember úgy terjeszti a vírust, hogy nem is tud róla

A kutatók 77 korábbi tanulmány adatait, összesen 19 884, koronavírussal fertőzött egyén eseteit vetették össze. Ezek alapján azt találták, hogy a fertőzött emberek 40 százaléka tünetmentes volt. Ez az arány még magasabb volt a terhes nőknél (54 százalék), a légi- vagy hajóúton kísérő személyzetnél (53 százalék), idősotthonok ápolóinál és lakóinál (48 százalék) – de alacsonyabb a kórházban ápoltaknál vagy az egészségügyi dolgozóknál (30 százalék).

Érdekes adalék, hogy míg az észak-amerikai minták alapján a lakosság 46, az európaiaknál pedig 44 százaléka volt tünetmentes hordozó, addig ez az arány Ázsiában csak 28 százalék.

A tünetek nélküli, de fertőzött emberek jelentősen hozzájárulhatnak a koronavírus továbbadásához, ami aztán a Covid19 betegség kialakulásához vezet. Ezt támasztja alá az a kedden publikált tanulmány is, mely szerint a megerősített fertőzöttek 40,5 százaléka világszerte tünetmentes.

Hirdetés

“A tünetmentes fertőzések nagy aránya még inkább ráirányítja a figyelmet arra, hogy mennyire könnyű így továbbadni a vírust egy közösségben” – írta Min Liu és a kutatást végző kollégái a pekingi egyetemről. A kutatók szerint a hatóságoknak lenne feladata fényt deríteni arra, kik a tünetmentes hordozók, és akikről kiderül, hogy azok, “azokat az igazolt fertőzöttekhez hasonlóan, izolálva és kontaktkutatást végezve kéne kezelni.”

“Egy nagyon fertőzőképes vírus komolyabb lefolyású, akár halálos betegséget okozhat még akkor is, ha maga a vírus kevésbé lesz patogén, mint elődei. Ennélfogva és mindezt összevetve a kutatásunk eredményeivel, azt találtuk, hogy az omikron variáns részben képes az oltás vagy korábbi betegség által szerzett immunitást megkerülve fertőzni, vagyis nagyon jelentősen fertőző variánsról beszélhetünk.”

Hirdetés

Nem csak a vírustól függ, hogy mennyire betegíti meg az embert

Egy másik kutatásban számítógéppel modellezték az omikron felépítését, és azt, hogy az antitestek hogyan küzdenek meg a vírusvariáns fehérjetüskéjével. Az antitestek a modell szerint különböző szögekből támadtak, egyikük hátulról, másikuk szemből “pont úgy, mint egy futballcsapat védői” – mondta Dr. Michael Csan Csi-vaj kutatásvezető a hong kongi egyetemről. Egyes antitestek aztán “elvéreznek”, mások viszont hatékonynak bizonyulnak. A megerősítő, harmadik oltások megemelik az antitestek szintjét, ami “több védőt” eredményez, így a betegséget “enyhe náthává” szelidítheti egyes fertőzöttek esetében.

“Fontos, hogy a betegség súlyosságának mértéke nem csupán a vírustól függ, hanem a megfertőzött személynek a fertőzésre adott immunválaszától.

Az eredményeket hétfőn publikálták a bioRxiv oldalán, hozzátéve, hogy a kutatást még ellenőrizni kell, “elsősorban a valódi betegektől begyűjtött mintákkal. “Míg a variáns molekuláris felépítésén alapuló előrejelzések jelen pillanatban még nem túl sokat tudnak mondani az omikronról, azt reméljük, hogy ennek ellenére hozzásegítenek minket a gyorsabb és hatékonyabb válaszlépésekhez a társadalom egészét nézve.”

Címlapfotó: illusztráció

Forrás: hu.euronews.com


Hirdetés

Hozzászólások: