Teszt vagy karantén fog azokra várni, akik átlépik Erdély felől a magyar határt

Hirdetés

Magyarország egy osztályozási rendszerrel reagál arra, hogy több európai országban is meredeken növekszik a koronavírusos megbetegedések száma. Három kategóriába sorolják az országokat (piros, sárga, zöld), aki Erdély felől (Románia) lépi át a magyar határt, megvizsgálják, vagy két hétre karanténba küldik.

Július 15-től számítva ha valaki egy, a sárga vagy piros kategóriába tartozó országból érkezve lépi át a határt, egészségügyi vizsgálaton kell átessen, vagy karanténba kell vonuljon – jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. Belföldi, azaz magyarországi korlátozásokat nem terveznek, ezt a nagyon alacsony napi esetszám nem teszi szükségessé.

Hogy melyik ország melyik szín alá kerül, a fertőzések száma határozza meg, hiszen több európai országban is a tavaszi tetőzést is meghaladó módon terjed a koronavírus. Augusztus elsejétől kezdődően a vörös vagy sárga országokból hazatérő magyar állampolgárok maguk kell állják a teszt költségét (ha a teszt pozitív, 14 napig tartó karanténba kell vonulni). Gulyás azzal indokolta a döntést, hogy Magyarország (jelenleg) a védekezés és esetszámok tekintetében a világon a legbiztonságosabb országok közé tartozik, a vírus behurcolását viszont minden áron el kell kerülni.

Hirdetés

Piros besorolású országok közé tartozik többek között: Albánia, Bosznia, Fehéroroszország és Ukrajna (így Kárpátalja is), valamint majdnem az összes ázsiai és afrikai ország.

Sárga besorolás alá tartozik: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia (így Délvidék is), Japán, Kína, Egyesült Államok.

A többi európai ország a zöld kategóriába tartozik (szabad beutazás).

Romániában az utóbbi napokban vészesen nő az igazolt koronavírusos esetek száma, így érthető a sárga kategóriába való besorolás. Ha a helyzet nem javul, várhatóan a piros kategóriába való átsorolás sem marad el. Az országok felülvizsgálata hetente fog megtörténni. Az ún. humanitárius folyósokról hozott döntések fennmaradnak, de ezen a téren is várhatóan változtatásokat eszközölnek.

Forrás: itthon.ma


Hirdetés

Hozzászólások: