Te is ettél filléres fagyit a Kádár-rendszerben? Emlékszel még mennyi volt 1 gombóc fagyi ára?

Hirdetés

A fagylalt ma már megfizethetetlen luxuscikk-nem is áll a fagylaltos előtt szinte soha senki.És igaz, hogy akkor volt két-három féle fagyi de sokkal finomabb volt mint a mai”500-féle”és, hogy akkor hosszú sorok álltak a fagylaltos előtt míg ma ha van is egy-két vásárló sor sosem? Ahogyan az is igaz, hogy jobb volt a fagyi, nem adalékokból/ fagyiporból készült, hanem főzött fagyik voltak …

Itt van, megjött Bagaméri, aki a fagylaltját maga méri… Mindenkinek ismerős a Keménykalap és krumpliorr című, kultikus ifjúsági filmből a fagylaltárus szlogenje. No, de nem csak Bagamériból áll a világ, rajta kívül mások is árultak fagylaltot… 🙂

Hirdetés

A negyvenes évektől egészen a hatvanas évekig még 50 fillér volt egy kis gömb, amit kicsi tölcsérben árultak. Ebben az időben még a jégkrém nem volt annyira megszokott, inkább a hetvenes évek közepe táján terjedt el jobban, furcsa volt, hogy télen is lehet hideg édességet kapni. Eleinte volt a rakéta jégkrém kétféle ízben, csokis, és vanília. Aztán később már szovjet jégkrémet is lehetett kapni, ami nagyon finom volt, és a legnagyobb hidegben is árulták az ABC-kben.

Akkoriban lábbal hajtós tricikliről árulták a tölcséres, hideg finomságot, fehér köpenyben, a férfiak sokszor fehér micisapkában. Túl nagy választék sem volt belőle, vanília, citrom, csoki, eper – ezek az ízek voltak a leggyakoribbak. Ha megjelent valahol a fagylaltos, akkor a gyerekek biztos hogy pár perc alatt ott voltak a csemegéért az otthonról kunyerált aprópénzzel, vagy a kuporgatott összekuporgatott zsebpénzükkel.

Hirdetés

Persze nem futotta minden nap rá, akkoriban az ilyen ínyencség nyaranta csak pár alkalommal volt elérhető egy gyerek számára. Még a szülők ilyen téren jobban féltették a gyermekeket, csak egy-két gömbös édességet vásároltak egyszerre, mondván, a gyereknek úgyis csak megfájdul tőle a torka.

Sok helyütt pedig az volt a szokás, hogy a cukrászdából üvegben hazavitték, és ott fogyasztották el közösen. A gyerekek és idősek otthon kenyeret ettek hozzá. Ha pedig nagyon fájós torkú volt, akkor tejszínhabot mértek neki a fagylalt helyett.

Forrás: finomreceptek.com


Hirdetés

Hozzászólások: