Tarthatatlan a helyzet a zaporizzsjai atomerőműben

Hirdetés

Fotó: ED JONES/AFP

Tarthatatlan a helyzet a zaporizzsjai atomerőműven – állapította meg jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), amely felsorolja az orosz kézen lévő dél-ukrajnai atomerőműben tapasztalt hiányosságokat.

Az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény (NPT) betartásán őrködő szervezete a múlt heti helyszíni látogatása után kiadott egy ötvenkét oldalas ajánlást, amelyben hét azonnali intézkedést sürget egy esetleges szerencsétlenség elhárítására Európa legnagyobb atomerőművében.

Hirdetés

A NAÜ egyebek mellett “atombiztonsági és biztonságvédelmi övezet” létrehozását szorgalmazza a létesítmény körül, miután egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy katasztrófa következhet be az országban, ahol 1986-ban a csernobili atomerőműben a békés célú globális atomipar eddigi legsúlyosabb balesete történt.

A jelentés megállapítja, hogy az “orosz megszállás alatt lévő atomerőművet működtető ukrán személyzet folyamatosan nagy stressz alatt dolgozik, mindenekelőtt a korlátozott létszám miatt. Ez tarthatatlan, és az atombiztonsággal kapcsolatos súlyos emberi hibákhoz vezethet”. A NAÜ a megfelelő munkakörülmények helyreállítását szorgalmazza az erőműben dolgozók számára.

Hirdetés

A NAÜ szerint az egyetlen üzemben lévő reaktor “az erőmű számára szükséges biztonsági és egyéb feladatok ellátására termel áramot”. Az erőmű viszont rendszerint külső hálózatról kap áramot a reaktorhoz szükséges kulcsfontosságú hűtőrendszer működtetéséhez, és a NAÜ ajánlja a külső áramszolgáltatás újbóli biztosítását.

Ezt támasztja alá Mycle Schneider kanadai független atomenergia-szakértő véleménye. Szerinte is az erőmű feltehetően “sziget” üzemben működik, illetve csak a saját szükségletei ellátásához termel áramot, ami nagyon megbízhatatlan.

Az ENSZ-szervezet szorgalmazza, hogy valamennyi érintett fél vegyen részt az erőmű folyamatos biztonságának fenntartásában, hogy az erőműben tartsanak rendszeresen vészhelyzeti gyakorlatokat, és javítsák a kommunikációt.

Hirdetés

A NAÜ küldöttségét vezető főigazgató, Rafael Grossi a tervek szerint kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsát tájékoztatja a tapasztalataikról.

Kedden is folytatódott a tüzérségi támadás a zaporizzsjai atomerőmű körül, egy nappal azután, hogy a létesítményt ismét lekapcsolták az ukrajnai elektromos hálózatról.

Oroszország az ukrán hadsereget vádolja az erőmű közelében fekvő Enerhodar város elleni tüzérségi támadással, míg az ukrán fél szerint az orosz erők támadták a város a Dnyeper túloldalán fekvő Nikopolból.

A világ vezetői az orosz erők által az ukrajnai invázió kezdete után, márciusban megszállt erőmű demilitarizálását sürgetik.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: