Születésnapját ünnepli a világ legidősebb gorillája

Hirdetés

Fotó: Lisi Niesner/REUTERS

A berlini állatkertben nagy ünnepségre készülnek: április 13-án Fatou, a világ legidősebb gorillája tölti be a 67. életévét, ami különleges mérföldkő az állat életében. A DW hírügynökség jelentése szerint Fatou már a berlini fal felhúzása előtt is a városban élt, hiszen 1959-ben érkezett Berlinbe, mikor még csak körülbelül két éves volt.

Hirdetés

Fatou története különösen érdekes, hiszen egy matróz hozta Európába, aki kezdetben egy marseille-i kocsmában akarta fizetőeszközként használni. Szerencsére a gorilla hamarosan Berlinbe került, ahol az állatkert gondoskodó környezetében nőtt fel.

Fatou már pénteken megkapta az első születésnapi ajándékát, egy bőségesen megrakott kosarat, amely ágakat, leveleket, salátát, szőlőt, banánt és dinnyét tartalmazott. Az állatkert szerint Fatou jó állapotban van, bár koránál fogva már külön lakosztályban él, távol a többi gorillától, hogy megkíméljék őt a nagyobb fizikai megterhelésektől. Fatou bármikor léphet kapcsolatba fajtársaival, ám gyakran előnyben részesíti az egyedüllétet.

Hirdetés

Vadon élő gorillák átlagosan 35 évig élnek, míg fogságban ez az időtartam akár 50 évet is meghaladhat. Fatou tehát rendkívül idősnek számít fajtájához képest, ami kivételes eseményt jelent az állatok gondozásában és megőrzésében.


Hirdetés

Hozzászólások: