Szombattól karantén vár a Magyarországról Angliába utazókra

Hirdetés

A brit kormány figyelmeztetést adott ki, és járványügyi szempontból kockázatos területnek minősítette Magyarországot. Ennek értelmében Magyarország lekerült a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról – hasonló döntést hozott a skót, majd a walesi kormány is.

Megszűnik a Magyarországról beutazók karanténmentessége Nagy-Britanniában. A brit közlekedési minisztérium csütörtök esti bejelentése értelmében azoknak, akik szombaton brit idő szerint hajnali négy óra – közép-európai idő szerint öt óra – után érkeznek Magyarországról és/vagy Portugáliából Angliába, két hetet kell elkülönítésben tölteniük. Nem sokkal a londoni bejelentés után a skót, illetve a walesi kormány is közölte, hogy Magyarország esetében ugyanilyen döntés született.

Hirdetés

A beutazóknak egy elérhetőségi helyszín-azonosító, úgynevezett contact locator kérdőívet kell kitölteniük, amelyben bejelentik, hogy hol töltik az elkülönítés idejét, illetve milyen módon lehet felvenni velük majd a kapcsolatot. Fontos, hogy a karanténidőszakot vagy saját tulajdonú (vagy bérelt ingatlanban), esetleg ismerősöknél, hozzátartozóknál, illetve szállodában lehet csak eltölteni. A karanténelőírás megszegőit Angliában ezer font (körülbelül 400 ezer forint) pénzbírsággal sújthatják a hatóságok.

Mire figyelj, ha utazol!
A brit kormány online felületén – gov.uk – elérhető kérdőívet még az utazás előtt ki kell tölteni, és a beutazóknak nyomtatott vagy elektronikusan tárolt formában, a hatóságok kérésére fel kell mutatniuk a kitöltést igazoló bizonylatot.

Élelmiszerek és egyéb alapvető cikkek vásárlása céljából a karanténban lévők csak akkor hagyhatják el lakóhelyüket, ha nincs olyan ismerősük vagy hozzátartozójuk, akik ezek beszerzéséről gondoskodni tudna számukra.

Forrás: airportal.hu


Hirdetés

Hozzászólások: