Szlávik: más oltás jó az időseknek, a fiataloknak, de egyelőre nincs választék

Hirdetés

Magyarországon aránylag magas az oltásellenesek száma, és ez a jelenség még az egészségügyi dolgozók között is létezik, ez lehet az oka annak, hogy eddig csak 5000 egészségügyi dolgozót oltottak be hazánkban. Erről Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa beszélt az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában.

Hirdetés

Szlávik János emlékeztetett, hogy a 60 év felettiek Magyarországon 2 millióan vannak, tehát az ő beoltásuk megszervezése komoly logisztikai feladat és nagyságrenddel több oltóanyag kell hozzá, mint az egészségügyben és a szociális szférákban dolgozók beoltásához.

Hozzátette: örülne, ha lehetne válogatni a vakcinák között, hiszen más oltás jó az időseknek, a fiataloknak, az allergiásoknak, de egyelőre nincs ilyen választék.

Ha Izrael példáját nézzük, meg lehet oldani a tömeges oltást – mondta Szlávik Jánost, hozzátéve: itthon egyelőre nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű oltóanyag a tömeges oltásokhoz, így egyelőre a szigorítások akadályozzák meg a járvány gyorsulását.

Hirdetés

A főorvos azt is elmondta: a Dél-pesti Centrumkórházban az elmúlt hetekben csökkent a bent fekvő betegek száma. Sajnos az intenzíven fekvők száma egyelőre nem csökken, hiszen ők hosszú hetekkel ezelőtt betegedtek meg, a második hullám csúcsán.

Ami a több európai országban észlelt új koronavírus-mutáns terjedését illeti, Szlávik János azt mondta: Magyarországon még nem észlelték az új variánst, de úgy tűnik, nem lehet megakadályozni, hogy az új mutáns világszerte elterjedjen. Úgy tűnik – tette hozzá a főorvos – ezt a mutánst a mostani vakcina képes megfogni, de hogy a későbbi variánsokkal kapcsolatban is igaz-e ez, azt ma még nem tudni.


Hirdetés

Hozzászólások: