Szijjártó Péter Prágában átadta a Magyarország által Csehországnak kölcsönadott vakcinákat Andrej Babisnak

Hirdetés

Magyarország 41 ezer adag koronavírus elleni vakcinát kölcsönzött Csehországnak.

A Pfizer/BioNTech vállalat Comirnaty vakcináit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken délután a prágai O2universum nemzeti oltási központban adta át Andrej Babis cseh miniszterelnöknek.
A cseh miniszterelnök újságírók előtt mondott köszönetet a magyar kormánynak a segítségért és a két ország kapcsolatait igen jónak, barátinak minősítette. “Magyar barátaink szükség esetén mindig segítettek, mindig számíthattunk rájuk” – hangsúlyozta Babis. Emlékeztetett: Magyarország már korábban 160 új lélegeztetőgépet ajándékozott Csehországnak és 200 kórházi ágyat, amelyet eredetileg Magyarország rendelt meg, de átengedett Csehországnak.
Szijjártó Péter szintén azt hangsúlyozta, hogy Magyarország és Csehország viszonya baráti, a két gazdaság ezer szállal kötődik egymáshoz, s a magyarok és a csehek pedig nagyon szívesen látogatnak el egymás országába.
Az oltási igazolványokkal kapcsolatban Szijjártó Péter az MTI kérdésére elmondta: Magyarország eddig már 11 országgal kötött kétoldalú megállapodást a dokumentumok kölcsönös elismeréséről, s rövidesen legalább két újabb megállapodás is tető alá kerül. “Fontos turisztikai desztinációkról van szó” – szögezte le a miniszter. “Ha be vannak oltva, ezen országok állampolgárait teszt-, és karanténkötelezettségek nélkül beengedjük Magyarországra. Minden olyan szolgáltatást is igénybe vehetnek, ami a beoltott magyar állampolgároknak a rendelkezésére áll” – tette hozzá Szijjártó.

Hirdetés

A miniszter cáfolta azt az interneten megjelent értesülést, miszerint bizonyos cseh hotelekbe nem engedik be azokat a magyarokat, akik keleti vakcinákkal lettek beoltva. “Ez nem igaz, ez hazugság” – hangsúlyozta Szijjártó. Megjegyezte, hogy a prágai magyar nagykövetség leellenőrizte az információt és írást is kapott róla, hogy ez az állítólagos értesülés nem igaz.
A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint Budapest pontosan 40 950 adag Pfizer BioNTech-vakcinát adott kölcsön Csehországnak.
Ausztria, Magyarország és Szlovénia áprilisban közösen tett ígéretet arra, hogy mintegy 80 ezer adag, koronavírus elleni vakcinát ad át Csehországnak, miután az nem értett egyet a 10 millió adag, európai uniós vakcina utólagos szétosztásakor elért kompromisszumos megállapodással.
“Ausztria, Magyarország és Szlovénia esetében a vakcinák kölcsönadásáról van szó, amelyeket visszaadunk, ha már elegendő vakcinával fogunk rendelkezni” – mondta pénteken Jana Adamcová cseh kormányszóvivő az MTI tudósítójának. Hozzátette: “az időpontról nincs megállapodás. A kormányfők közti személyes megegyezésről van szó”. Csehország, amely csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat használ, az oltás kezdete óta vakcinahiánnyal küzd. Eduard Heger szlovák kormányfő áprilisi látogatásakor 10 ezer adag Moderna vakcinát ígért ajándékozni a cseheknek. Hétfőn egy cseh katonai szállító repülőgép 100 ezer Pfizer/BioNTech vakcinát szállított Belgrádból Prágába, ezt Szerbia ajándékozta Csehországnak.
Az oltási folyamat tavaly decemberi kezdete óta Csehországban eddig mintegy 5,54 millió adag oltóanyagot adtak be a lakosoknak, az esetek többségében két adagra van szükség. Mindkét adagot eddig több mint 1,59 millió személy kapta meg.

Hirdetés

A leggyakrabban használt vakcina a Pfizer-BioNTech vállalatok Comirnaty oltóanyaga, amelyet a beoltottak mintegy 80 százaléka kapott meg. A beoltottak 10 százaléka Moderna vagy AstraZeneca vakcinát kapott, míg a Jonhson&Johnson vakcinára egy százalék esik – olvasható az egészségügyi minisztérium honlapján.
Az oltási folyamat Csehországban az utóbbi napokban jelentősen fölgyorsult. Szerdán és csütörtökön naponta mintegy 110 ezer adagnyi oltást adtak be az orvosok.
Jelentősen gyengült a járvány terjedése is. Szeptember eleje óta a csütörtöki nap volt az első, amikor egyetlen ember sem halt meg a koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: