Szijjártó Péter a szigorított határátlépésről egyeztetett osztrák kollégájával

Hirdetés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon egyeztett Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterrel az ingázó magyarokat is érintő, a koronavírus-járvány miatt Ausztriában elrendelt szigorított határátlépésről.

Hirdetés

Pénteki Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter azt írta: az osztrák kormány február 10-től szigorított határátlépési rendet vezet be, amely hátrányosan érinti az Ausztriában dolgozó, ezért oda ingázó magyarokat.
Ismertette: csütörtökön telefonon egyeztetett Alexander Schallenberggel. Abban maradtak, hogy a jövő héten összegyűjtik az új szabályozás következményeit, és azokat a magyar külügyminiszter továbbítja osztrák kollégájának, “kérve tőle, hogy vegye ezeket figyelembe a szabályozás jövője szempontjából”.
Szijjártó Péter hozzátette: több tisztázandó kérdés van az elvégzendő koronavírustesztek helyszínével, típusával és regisztrálásával kapcsolatban, emellett külön problémát jelent a várakozási idő további meghosszabbodása.
Hozzátette: pénteken telefonon egyeztetett Ágh Péter, Barcza Attila, Hende Csaba, Molnár Ágnes, Nagy István, V. Németh Zsolt és Vigh László fideszes képviselőkkel – mivel az ő választókerületeikben élő embereket érinti a leginkább a szabályozás -, valamint Hámori György (Fidesz-KDNP) kapuvári polgármesterrel.
A szerdán közzétett új osztrák beutazási rendelet szerint az Ausztriába utazóknak három napnál nem régebbi negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk, vagy az országba érkezve 24 órán belül teszteltetniük kell.
Az ingázóknak, a többi beutazóhoz hasonlóan, hetente egy alkalommal regisztráltatniuk kell magukat, és egy hétnél nem régebbi teszteredményt is fel kell mutatniuk.

MTI

Hirdetés

Hozzászólások: