Szijjártó megmondta a véleményét George Clooney-ról

Hirdetés

A külgazdasági és külügyminiszter a Spirit FM Exkluzív Novák Andrással című műsorában beszélt többek között arról, hogy nagyra becsüli George Clooney szakmai teljesítményét, de most politikai ügyről van szó, és azt látja, hogy a színész történelmi és politikai ismeretei hiányosak. Az interjúban szóba került még a tárcavezető 17 napos karanténidőszaka, ahogy az új washingtoni adminisztráció lehetséges külügyminiszter-jelöltje, és természetesen a koronavírus elleni vakcina is.

Hirdetés

A Spirit FM stábjának a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületében adott exkluzív interjút Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a koronavírus hosszú távú hatásait még érzi. Mint fogalmazott, „a betegség elég rendesen megrángatott – lelkileg és fizikailag egyaránt”. Ez utóbbira példát is hozott, merthogy a korábbi fizikai formája és a mostani köszönő viszonyban sincsenek egymással – azaz nem tudna hazafutni, ahogy azelőtt rendszeresen tette. Hozzátette, „nem úsztam meg tünetmentesen és egyszerűen a vírust – 17 napig voltam benne, és ott a közepe táján nem volt kellemes”.

Ugyanakkor lelkileg is nehéz volt ez az időszak, és mint mondja, nem első sorban ezért, mert távol volt a szeretteitől, hiszen külügyminiszterként sokat van távol a családjától. Az egészségügyi bizonytalanság nyugtalanította, hiszen tisztában van vele, hogy egy olyan vírus támadta meg, amely világszerte már több mint másfél millió áldozatot szedett, és amellyel kapcsolatban több a kérdőjel, mint a válasz. Az is rossz megtapasztalása volt a betegséggel kapcsolatban, hogy a tünetek nemcsak sokrétűek, hanem egy napon belül is folyamatosan változnak. „Jobb elkerülni” – hangsúlyozta a miniszter.

Hirdetés

Arról is beszélt, hogy a külügyminisztériumot is elérte a járvány. Sokan vannak a központi állományban a Magyarországon dolgozók között és a háttérintézményeknél is, akik megfertőződtek. Ráadásul olyanok is vannak, akik egészségügyi intézményben kapnak ellátást. A kontaktokat pedigy igyekeznek izolálni.
A külképviseletekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy rájuk mindig az adott ország járványügyi intézkedései érvényesek. Így fordulhatott elő, hogy például, mikor Magyarország thaiföldi nagykövetének Covid-tesztje pozitív lett, azonnal kórházba kellett vonulni, pedig nem voltak tünetei, de Thaiföldön ez a szabály.

„George Clooney-t mint színészt, kedveljük”

A színész legújabb filmje kapcsán adott interjút a GQ magazin YouTube-csatornájának. Clooney arról beszélt, hogy a film hangulatát meghatározta, hogy mennyi dühöt és gyűlöletet élt át mindenki világszerte, “nézd meg Bolsonarot Brazíliában vagy Orbánt Magyarországon”. Majd később egy nyilatkozatban folytatta okfejtését: “Szégyellném magam, ha nem szólalnék fel nyilvánosan az efféle a tekintélyelvűség ellen, amelyben az Orbán-rezsim az ellenőrzése alá vonja a médiát, a cégeket drákói adószabályoknak veti alá, elhallgattatja a szabad sajtót, csak az ő engedélyükkel fotózható a drótkerítésük, démonizálja a jogfosztottakat, és a szélsőjobb felé kacsintgat.”

Hirdetés

Szijjártó Péter most úgy fogalmazott, hogy „George Clooney-t, mint színészt kedveljük, nagyra becsüljük. A maga szakmájának egyik legkiválóbb képviselője és művelője – ez nem is kérdés.” Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy most nem színészeti kérdésről, hanem politikai ügyről van szó.
Hozzátette, „azért az látszik, hogy George Clooney történelmi és politikai ismeretei azért hogy is mondjam, némiképpen korlátosak. És az is látszik, hogy a nemzetközi mainstream médiából szerzi alapvetően az információit. Ezzel nincsen semmi baj, mit tudna tenni. De ezzel együtt én azt gondolom, hogy színészként kedveljük, politikai ismereteiről meg megvan a magunk véleménye.”

„Alapvető érdekünk, hogy barátokat szerezzünk”

Novák András arra a hírre is rákérdezett a miniszternél, amely szerint Joe Biden megválasztott amerikai elnök várhatóan a magyar származású Antony Blinkent nevezi meg külügyminiszter-jelöltjéül (amerikai sajtóhírek szerint kedden várható a hivatalos bejelentés – szerk.).

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy mindig a kölcsönös tisztelet alapján állva alakították a külpolitikát minden országgal szemben. „Mi mindig megadtuk a tiszteletet a partnereknek, és el is vártuk a tiszteletet természetesen, és ha ezt a tiszteletet nem kaptuk meg, akkor bizony reagáltunk. Azaz amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten – ahogy mi magyarok mondjuk” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a „mi alapvető érdekünk az, hogy barátokat szerezzünk, és jó együttműködést alakítsunk ki.”

Hirdetés

Emlékeztetett arra, hogy a Donald Trump elnök adminisztrációjával ez sikerült. „Személyesen az elnök és a miniszterelnök jó baráti kapcsolatban kerültek egymással, és ez segített a kétoldalú kapcsolatokban” – fogalmazott. Kijelentette ugyanakkor, hogy azon lesznek, hogy az új adminisztrációval is „a kölcsönös tiszteleten alapuló hatékony együttműködést építsünk fel. Nagyon remélem, hogy erre két oldalról lesz meg a szándék.”

A gyógyszerellátás is fontos

Az oltóanyag mellett Szijjártó Péter annak a fontosságára is felhívta a figyelmet, hogy a favipiravir hatóanyagú tablettából folyamatos legyen az ellátás és az utánpótlás. Mint mondta, szerda hajnalban újabb szállítmány érkezik, méghozzá egymillió ilyen tabletta. A vakcinával kapcsolatban pedig többek között azt hangsúlyozta, hogy a sebesség és a biztonság a két legfontosabb kérdés.

A teljes interjút ide kattintva hallgathatja meg.

Forrás: atv.hu


Hirdetés

Hozzászólások: