Szijjártó: Magyarország az energiaellátását a jövőben is biztosítani fogja

Hirdetés

Magyarország az energiaellátását a jövőben is biztosítani fogja, így nem szavaz meg olyan javaslatot, mely akár a kőolaj-, akár a földgázszállításokra vonatkozó szankciókat tartalmazna – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az uniós tagországok külügyminiszterei ülésének szünetében hétfőn.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Magyarország nem engedi meg senkinek sem, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg.

Hirdetés

“Magyarország energiaellátásának biztonsága szempontjából semmilyen kompromisszumra nem vagyunk hajlandóak” – fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: a kőolaj- és földgázimportra vonatkozó szankciók a magyar gazdaságot leállítanák, aránytalan károkat okoznának Magyarország számára.

Az Oroszországból származó energiahordozóknak az orosz fizetőeszközben, rubelben történő kifizetésére vonatkozóan közölte: megvan a megoldás, amellyel Magyarország nem sért semmilyen uniós szankciós intézkedést, és mégis biztosítani tudja az ország földgázellátásának biztonságát. Elmondta, az illetékes vállalatok szerződéseinek módosítása zajlik, noha azokban már szerepel, hogy a kifizetések tekintetében át lehet térni az eurótól eltérő pénznemre. Kijelentette: a megoldás semmilyen uniós szankciós intézkedést nem sért. A kétoldalú szerződések birtokában Magyarország nem látja szükségét annak, hogy az Európai Unió bármilyen közös fellépést, összehangolt pozíciót hozzon létre a kérdésben – szögezte le.

Hirdetés

Közölte továbbá, a földgáz- és kőolajszállítás uniós szankciók alóli mentessége mostantól nem csak az uniós tagországokra, hanem a tagjelölt országokra, köztük a Nyugat-Balkán országainak jelentős részére is vonatkozik.

A miniszter elmondta, a további fegyverszállításátokra vonatkozó ukrán igénynek sok európai uniós ország meg akar felelni. Mivel a brüsszeli intézmények támogatják az ukrán igényt, a tanácskozáson az a döntést született, hogy az európai békekeret költségvetési összegét az EU újabb 500 millió euróval megnöveli. Magyarország nem akadályozta meg a döntést és nem akadályoz meg más országokat abban, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnába, de kitart azon álláspontja mellett, hogy nem szállít fegyvereket, és nem engedi át területén más országok fegyverszállítmányait közvetlenül Ukrajnába – húzta alá.

Kijelentette: a magyar emberek a múlt heti parlamenti választásokon a kormánypártok rekordszámú támogatása mellett világossá tették, hogy békét és biztonságot akarnak. Márpedig, ha Magyarország fegyvereket szállítana, vagy fegyverszállítmányokat engedne át területén, az súlyosan veszélyeztetné az ország és a magyar emberek biztonságát – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter az osztrák kancellár, Karl Nehammer hétfői moszkvai látogatására vonatkozóan azt mondta: minden Oroszországgal történő kapcsolatfelvételnek örülni kell, mert a személyes kapcsolatfelvételek a diplomácia továbbélését biztosítják, és reményt adnak arra, hogy egy idő után diplomácia úton a háborúnak véget lehet vetni.

Boris Kollár szlovák házelnök vasárnapi kijelentésére, mely szerint a magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy “felparcellázza” Szlovákiát, Szijjártó Péter azt mondta: mindkét ország az Európai Unió tagjakén azon dolgozik, hogy a kétoldalú kapcsolatrendszer minél jobb legyen és erősítsék egymást, valamint az Európai Uniót. Magyarország szeretné megőrizni mindazokat a vívmányokat és sikereket, amelyeket a két ország a kétoldalú kapcsolatokban elért, és azt, hogy ezek a kapcsolatok a jövőben még jobbak legyenek – tette hozzá Szijjártó Péter.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: