Szijjártó bejelentette, ebbe a két országba is szabadon utazhatunk a “védettségi igazolvánnyal”

Hirdetés

Szlovéniába és Bahreinbe is szabadon utazhat minden magyar állampolgár, aki már védettségi igazolvánnyal rendelkezik, függetlenül attól, hogy milyen vakcinával oltottak be – jelentette be Szijjártó Péter.

Kölcsönösen elismeri egymás oltási igazolásait Magyarország Szlovéniával és Bahreinnel, és így a két országba szabad utazást engednek a magyar és szlovén, illetve a magyar és bahreini állampolgároknak – ezt Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter ma délelőtt a Karmelita kolostor előtt jelentette be.

Hirdetés

A Szlovéniával kötött megállapodás a mai naptól érvényes, elismerjük egymás oltási igazolásait, függetlenül attól, hogy kit milyen oltóanyaggal oltottak be – húzta alá. „Minden Magyarországon felhasználási engedéllyel rendelkező oltóanyaggal, így a kínai vagy orosz oltóanyaggal történő beoltottság esetén is szabadon lehet utazni Szlovéniába a magyar állampolgároknak. Mától akár a szlovén tengerpartot, akár a bledi tavat a magyar turisták megcélozhatják” – mondta a külügyminiszter, aki a videós bejelentkezése elején elmondta, hogy éjszaka érkezett haza Iszlamabadból. Mint fogalmazott, a “pakisztáni küldetést teljesítettük”, több mint 14 órát töltött ott, a szükséges tárgyalásokat lefolytatták, megállapodásokat kötöttek, az üzletemberek több mint ötven kétoldalú találkozót folytattak le, úgy gondolja, hogy “ez megérte”. Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy a fél éjszakát a repülőgépen töltötték, de a külügyminiszter kollégáival tartani tudta a kapcsolatot, “de az itthoni csapatokkal” is a Külügyminisztériumban. De a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumban is “gőzerővel dolgoztak a csapatok”, hogy ma be tudják jelenteni a két új utazási megállapodást.

Hirdetés

Bahreinnel is elismerjük egymás oltási igazolványait, szintén minden engedéllyel rendelkező oltóanyag esetében lehet kölcsönösen szabadon utazni – a bahreiniekkel ez hétfőtől lesz érvényes. Tudja, mert látták itt az elmúlt hónapokban, hogy “a sikeres védekezés nem mindenkinek az érdeke, nem mindenkinek tetszik”. Mint fogalmazott, vannak akik azt gondolják, hogy “minden jóban van valami rossz”, “illetve minél rosszabb, annál jobb”. Szijjártó Péter nekik azt üzente, Bahrein volt az egyik első olyan ország a világon, amely használni kezdte a Sinopharm oltóanyagát, a magyar szakemberek pedig sok segítséget kaptak onnan dokumentációk, illetve felhasználási tapasztalatok formájában. Ezen támogatás nélkül lassabb lett volna az engedélyezési folyamat, így akár ma ezrekkel, tízezrekkel kevesebben lennének beoltva és biztonságban – mondta a miniszter, aki azt is jelezte: a hétvégén is több külügyminiszter kollégájával tárgyal majd a kétoldalú utazási megállapodásokról.

Azt már korábban, április 29-én bejelentették, hogy Magyarország Szerbiával és Montenegróval már megkötötte a kétoldalú megállapodást.

Hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök pedig a péntek reggeli Kossuth Rádiós interjújában annak kapcsán, hogy a védettségi igazolvány a határátlépésnél hogy működik majd, azt mondta: felhatalmazták Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy a számunkra “fontos országokkal” kössön kétoldalú megállapodásokat arról, hogy egymás védettségi igazolványait kölcsönösen elfogadjuk. Szerbiával és Montenegróval már megállapodtak, tárgyalni fog a többi országgal is – mondta a miniszterelnök is, de tárgyalunk a többi országgal is, “először a szomszédainkkal”.

A magyar védettségi igazolvánnyal mindenhová lehet menni – jelentette ki Orbán Viktor, az hozzátéve, “elterjedt, hogy kínaival majd nem lehet menni, de ez szamárság. Engem is kínaival oltottak be, én is menni fogok, és nem azért mert diplomáciai lehetőségem van rá, hanem mert jogom lesz hozzá”. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a kínai vakcinával beoltottak is szabadon utazhatnak a nyár során.

Annak kapcsán, hogy az Európai Parlament a héten azt szavazta meg, hogy csak az uniós gyógyszerügynökség által engedélyezett oltással rendelkezőknek lesz majd joga az uniós digitális zöld útlevélhez, Orbán Viktor pénteken azt mondta: ehhez képest a németek orosz vakcinát vásárolnak és azt nyilatkozta a német kancellár, hogy a WHO véleménye alapján érdemes lesz a kínaiakkal egymás oltásait kölcsönösen elismerni. “Biztosak lehetünk abban, hogy semmilyen korlátozás nem lesz” – mondta a miniszterelnök, megjegyezve: az uniós igazolvány meg vagy lesz vagy nem, ha lesz is, csak hetek vagy inkább hónapok múlva. Mi arra nem akarunk várni, ha lesz uniós igazolvány majd azt is használjuk, “de addig használjuk a saját nemzeti igazolványunkat és kölcsönösségi alapon megállapodásokat kötünk a szomszédokkal. “Tehát akármilyen vakcinával oltottak be egy magyar embert, mindenképpen utazhat, ha utazni akar” – nyomatékosította a miniszterelnök.

Hirdetés

Ami az Európai Parlament döntését illeti az európai uniós “vakcinaútlevélről”, a Digital Green Passportról: a szabályozást még az Európai Unió Tanácsának is el kell fogadnia.

Forrás: atv.hu


Hirdetés

Hozzászólások: