Szijjártó: az eddigi legnagyobb vakcinaadományt kapta Montenegró Magyarországtól

Hirdetés

Kétszázezer adag, koronavírus elleni védőoltást adományozott Magyarország hétfőn Montenegrónak, ez a legnagyobb vakcinaadomány, amelyet az Adria-parti ország bárkitől is kapott – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Podgoricában.

Hirdetés

A miniszter a vakcinák átadását követő sajtótájékoztatón kiemelte: a sikeres magyar vakcinabeszerzés, valamint Európa egyik legsikeresebb és leggyorsabb oltási programja lehetővé tette, hogy Magyarország másoknak is tudjon segíteni.

Hirdetés

A világjárvány néhány tanulságát is sikerült levonni, az egyik ezek közül az, hogy bebizonyosodott: a nemzeti intézkedések az igazán hatékonyak, emellett pedig világossá vált, hogy válságban a nemzetközi intézmények és mechanizmusok kevésbé hatékonyak. “Vezetőkre van szükség, vezető személyiségekre van szükség, gyors döntésekre van szükség, és az elkényelmesedett nemzetközi intézményi mechanizmusok erre képtelenek” – szögezte le a tárcavezető.

Hirdetés

Hozzátette: Magyarország és az egész Nyugat-Balkán kölcsönös függőségben él egymással, “ezért abban vagyunk érdekeltek, hogy mindannyian sikeresek legyünk, tehát egymás sikereiben kölcsönösen érdekeltek vagyunk, minél sikeresebb a védekezés a Nyugat-Balkánon, mi annál nagyobb biztonságban vagyunk”.
Szijjártó Péter közölte: Magyarország büszke arra, hogy a 200 ezer adag Sinopharm oltóanyag, amelyet Magyarország Montenegrónak ajándékozott, az eddigi legnagyobb adomány, amelyet az ország kapott, és reményét fejezte ki, hogy ennek felhasználásával a montenegrói gazdaság is gyorsan újra tud indulni.

Hirdetés

“A magyar-montenegrói beruházási, kereskedelmi, gazdasági együttműködés fontos szerepet játszik a magyar nemzetgazdaságban” – húzta alá a miniszter. Felhívta a figyelmet arra, hogy július 21-én tartják meg az első tárgyalási fordulót arról a beruházásvédelmi megállapodásról, amely tovább segítheti a magyar beruházások megjelenését Montenegróban.


Hirdetés

Bizakodóan beszélt arról, hogy az oltási kampány felgyorsításával Montenegró újra az európai integrációs folyamatra tud fókuszálni, és minél előbb az Európai Unió tagjává válik. “Az Európai Unió már elveszítette az Egyesült Királyságot, és nagyon nem szeretnénk elveszíteni a Nyugat-Balkánt is” – közölte Szijjártó Péter.
Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy több magyar vállalat kifejezetten érdekelt a montenegrói idegenforgalomba történő beruházások iránt. “A magyar kormány egymilliárd forintos támogatást biztosított nemrégiben a Hunguestnek, hogy az itteni szállodáját mintegy 2-2,5 milliárd forintos beruházás keretében felújítsa, hogy felkészüljön a világjárvány után várhatóan a korábbinál intenzívebb turisztikai szezonra” – részletezte. Hozzáfűzte: az OTP Bank most a montenegrói bankpiac legerősebb szereplője, ami komoly lendületet tud adni a magyar vállalatok Adria-parti beruházásainak. Emellett “a magyar Eximbank nyitott egy 85 millió eurós hitelkeretet, amelyet kizárólag a magyar-montenegrói vállalati együttműködés finanszírozására szánunk, annak érdekében, hogy ne csak szimpla export-import tranzakciókat bonyolítsanak le vállalataink, hanem ennél mélyebb együttműködést is ki tudjanak alakítani” – tette hozzá. A miniszter arról is beszélt: három magyar vállalat mintegy 150 millió forintnyi támogatást kapott ahhoz, “hogy a montenegrói piacon megjelenjenek a termékeikkel és a szolgáltatásaikkal, kihasználva az új világgazdasági korszak elejét jellemző versengést a gazdasági lehetőségekért”.

Djordje Radulovic montenegrói külügyminiszter a közös sajtótájékoztatón a jó magyar-montenegrói kapcsolatot hangsúlyozta, és köszönetet mondott a Visegrádi Együttműködés országainak, és külön Magyarországnak, amiért támogatják a nyugat-balkáni országok európai integrációját. “Számukra nincsen más jövő, mint az európai uniós jövő” – húzta alá.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: