Szijjártó: Abban a helyzetben vagyunk, hogy tudunk eladni lélegeztetőgépet, vagy segíteni másoknak

Hirdetés

Valóban engedélyt kaptak a nagykövetségeink arra, hogy “ha helyben lélegeztetőgépet akarnak venni, vagy segítséget kérni, erről lehet tárgyalni” – erősítette meg Szijjártó Péter az ATV kérdésére, de hozzátette: a döntés nem az ő reszortja, az Operatív Törzs ad engedélyt, hogy az adásvétel, a segítség mehet-e.

Most valóban abban a helyzetben vagyunk, hogy “a stratégiai készleten felül” tudunk eladni lélegeztetőgépet, illetve tudunk segíteni másoknak – erősítette meg Szijjártó Péter az ATV kérdésére egy mai sajtótájékoztatón, hogy a külügyi tárca engedélyezte a külképviseleteknel, hogy adjanak el lélegeztetőgépeket. A hvg.hu írt arról, hogy 8000 darabot szeretnének így értékesíteni.

Hirdetés

Munkatársunk kérdéseire, hogy valóban 8000 gépet akarnak-e eladni, invazív (az oxigent közvetlenül a tüdőbe juttató) lélegeztetőgépekről van-e szó, és milyen áron értékesítik ezeket, a külgazdasági és külügyminiszter nem adott konkrét választ.

Szijjártó Péter a 150 lélegeztetőgépet említette, amivel a hétvégén Csehországnak segítettünk, ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megköszönte magyarul a Twitteren, mint az európai uniós együttműködés jó példáját. “Ők segítségre szorulnak” – tette hozzá most a külgazdasági és külügyminiszter.

Mi nem szorulunk segítségre, az államnak kötelessége biztosítani, hogy senki ne maradjon ellátatlanul a világjárvány időszakában sem – jelentette ki a kérdésünkre.

“Nem az én reszortom”

Szijjártó Péter megfogalmazása szerint a nagykövetségek arra kaptak engedélyt és lehetőséget, hogy “amennyiben helyben lélegeztetőgépet akarnak venni, vagy segítséget kérni, akkor erről lehet tárgyalni”. És minden esetben, ha jön vételi szándék, vagy segítségkérés, akkor azt “becsatornázzuk az Operatív Törzshöz, és ők eldöntik, ők adnak engedélyt, hogy az az adásvétel vagy segítség mehet-e” – nyomatékosította.

A külügyminiszter az ATV kérdésre azt mondta: azt, hogy pontosan mennyi értékesített lélegeztetőgép lesz, “nem az én felelősségem és reszortom megmondani”. Azt mindig az Operatív Törzs mondja meg, hogy mennyi lélegeztetőgépre, maszkra, gyógyszerre van szükség a sikeres itthoni védekezéshez – jelentette ki.

Hirdetés

Az ellenzéknek, újságíróknak fogalma sincs a vérre menő küzdelemről

Előtte a külügyminiszter a kérdésünkre válaszolva emlékeztetett “a szörnyű képekre, amit tavasszal láttunk Dél-európai országokból”, ahol a lélegeztetőgépek hiánya miatt az orvosoknak kellett arról dönteni, hogy “a” vagy “b” személy élje túl a koronavírust. Ez egy olyan helyzet, amit nem kívántunk megélni – mondta. Ezért az a döntés született, hogy a lehető legtöbb lélegeztetőgépet szerezzük be. Abnormális körülmények közepette, tényleg vérre menő küzdelmet kellett folytatni azért, hogy a megfelelő számú, minőségű eszköze meglegyen Magyarországnak – tette hozzá.

“Aki nem volt benne, fogalma sincs arról, az ellenzéknek, újságíróknak, hogy mi küzdelmet kellett azért folytatni, hogy Kínából – ahol nálunk sokkal nagyobb erősebb országokat megelőzve – a védekezéshez szükséges eszközöket behozzuk” – mondta a Szijjártó Péter, arra utalva, amit a miniszterelnök úgy fogalmazott meg, hogy “a világban kószálva gyűjtötték a fürkészeink” a védekezési eszközöket, és vérre menő küzdelmet folytattak a reptereken is.

Forrás: atv.hu

Hirdetés

Hozzászólások: