Szijjártó: A kínai és az orosz vakcináról is tárgyalunk, mert lassú az uniós vakcinabeszerzés

Hirdetés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői külpolitikai témában tartott sajtótájékoztatóján beszélt a vakcinabeszerzéskről is. Kifejtette: világos menetrendje van a vakcinákról folytatott tárgyalásoknak és a beszerzéseknek.

Hirdetés

Arról, hogy Magyarországon milyen oltóanyagot lehet használni, nem a politikusok döntenek, hanem szakemberek, akiknek ez a dolguk – mutatott rá. Hozzátette: ha ők úgy döntenek, hogy lehet alkalmazni egy vakcinát, a kormánynak kötelessége azt beszerezni, mert az EU központi beszerzéséből lassúak a szállítások.
Azt mondta, tárgyalnak Oroszországgal és Kínával is, és ha a magyar hatóság kiadja az engedélyt, akkor fognak szerződni a beszerzésről, de addig nem lehet konkrét mennyiséget mondani. Stratégia kérdése, hogy egy ország mely korosztállyal kezdi az oltást, Kínában a 18-59 év közöttieknek adták be a vakcinát, de az idősebbeknek is engedélyezték – fűzte hozzá.​

Hirdetés

A miniszter szólt arról, hogy a koronavírus-világjárvány az egészségügyi mellett komoly gazdasági kihívásokat is magával hozott.
Az egészségügyi és gazdasági kihívásokra a legjobb és a végleges választ az oltás tudja megadni – tette hozzá.
Világossá vált az elmúlt néhány hétben, hogy az Európai Unió központi vakcinabeszerzése kudarc.
Utalt arra, hogy folyamatos támadások érték azokat az országokat, amelyek az európai központosított beszerzés mellett más forrásokból is igyekeztek biztosítani saját polgáraik egészsége, saját gazdaságuk megmentése érdekében a vakcina beszerzését.
inél előbb érkezik nagymennyiségű oltóanyag, és minél előbb tudják beoltani a veszélyeztetett helyzetben lévő embereket, annál előbb lehet a gazdaságra béklyóként ható korlátozó intézkedéseket feloldani.
A járvány miatti korlátozó intézkedések több milliárd forintnyi kiesést okoznak napi szinten a magyar gazdaságnak – jelentette ki Szijjártó Péter.

Forrás: koronavirus.gov.hu


Hirdetés

Hozzászólások: