Szijjártó: A helyzet sokkal súlyosabb, mint tavasszal volt

Hirdetés

A döntések gyorsaságának javításával és az oltóanyag mielőbbi alkalmazásával lehet biztosítani az emberek életének, egészségének védelmét és az ország működőképességének fenntartását – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken telefonon az MTI-nek.

A tárcavezető kifejtette: “ha virtuálisan is, de összeültünk öten, közép-európai külügyminiszterek az osztrák kolléga kezdeményezésére”. Ez Ausztriát és annak négy keleti szomszédját: Magyarországot, Szlovéniát, Szlovákiát és Csehországot jelenti, ezt a formátumot korábban bevezették és azóta is fenntartják – emlékeztetett.

Hangsúlyozta: ezúttal nyilvánvalóan a járványhelyzetről beszéltek, mert az egész közép-európai térségre igaz az, hogy a második hullám számait és összetettségét tekintve is rendkívül komoly kihívást jelent minden országnak. Az első hullám alatt “abszolút tragédiaként megélt rekordadatoknak” most a négy-ötszöröse a napi átlaggá vált – mondta. Hozzátette: ez mutatja, hogy a helyzet sokkal súlyosabb, mint tavasszal volt.

Hirdetés

Szijjártó Péter szerint a helyzet talán annyiban kedvezőbb, hogy az egészségügyi rendszerek jobban felkészültek, hiszen tavasszal “teljesen váratlanul” tört ki a járvány.

Úgy vélte, ahhoz, hogy megfeleljenek annak a rendkívül komplikált feladatnak, hogy egyszerre védjék meg az emberek egészségét és biztosítsák a gazdaság, ezáltal az ország működőképességét, két dologra van nagy szükség a mostani megbeszélés tanúsága szerint is.

Az első a döntések gyorsasága, ezért is terjesztették be az Országgyűlés elé a rendkívüli jogrend meghosszabbítását 90 napra – közölte. Hozzáfűzte: aki most gyors döntéseket tud hozni, az “emberéletekben mérhető teljesítményt tud nyújtani”.

Kiemelte: a másik fontos dolog pedig az oltóanyag mielőbbi beszerzése és alkalmazása. Magyarország ebből a szempontból is jól áll, mert a jelenlegi tárgyalások alapján decembertől kis mennyiségben, januártól pedig nagyobb mennyiségben megkezdődhet az oltóanyag szállítása Magyarországra – közölte.

Megjegyezte: Oroszországgal és Kínával is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, így amennyiben Keletről előbb érkezik megoldás, mint Nyugatról, azt itt alkalmazni tudják majd.

Forrás: atv.hu/MTI


Hirdetés

Hozzászólások: