Százmilliárdos bedőlések a koronavírus miatt. Utoljára a devizahiteles válságkor láttunk ilyet:

Hirdetés

Bár a mostani válság kismillió szempontból más, mint az előző, utoljára a devizahiteles elszámolások idején fordult elő, hogy a magyar bankszektor veszteséggel, de legalábbis érdemi nyereség nélkül zárt egy negyedévet. Úgy tűnik, idén visszatérnek a százmilliárdos nagyságrendű szektorszintű hitelezési veszteségek: az ügyfelek várható fizetésképtelenségére készülve akkora értékvesztést és céltartalékot képeztek a bankok idén márciusban, hogy az első negyedévet marginális, 3 milliárdos nyereséggel zárta a magyar hitelintézeti szektor. A bankok óvatossága jól mutatja, hogy a törlesztési moratórium csak részben, illetve átmenetileg kezeli az ügyfelek pénzügyi problémáit. Az MNB ma közzétett adatait elemezzük dióhéjban.

Hirdetés

Közzétette ma a jegybank a hitelintézeti szektor első negyedéves konszolidált statisztikáit. Ezek azok az adatsorok, amelyek az OTP külföldi leánybankjait is tartalmazzák (ezért például a hitelpiac statisztikáiról inkább a tegnapi cikkünket ajánljuk), ugyanakkor idősoros formában, részletesebb elemzésre is lehetőséget adnak.

A STATISZTIKA SZERINT AZ EGY ÉVVEL KORÁBBI 125,2 MILLIÁRD FORINTTAL SZEMBEN MINDÖSSZE 3,4 MILLIÁRDOS NYERESÉGGEL ZÁRTA 2020 ELSŐ NEGYEDÉVÉT A MAGYAR HITELINTÉZETI SZEKTOR. A VESZTESÉGES HITELINTÉZETEK SZÁMA AZ EGY ÉVVEL KORÁBBI 9-RŐL 13-RA EMELKEDETT- írja a portfolio.hu


Hirdetés

Hozzászólások: