Százával hullanak a pestises vaddisznók Budakeszin

Hirdetés

A vírus emberi közvetítéssel jutott az érintett területre az országos főállatorvos szerint. Már megkezdték az állatok leölését.
A vizsgálatok szerint több elhullott állatban is az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki a Nébih laboratóriumába beküldött mintákon.

Arról is beszámoltak, hogy az országos főállatorvos elrendelte a vadaskert kerítéssel határolt részén a vaddisznó-állomány felszámolását, valamint a fertőzött terület és ezen belül a járványügyi védekezés szempontjából fontos, szigorúan korlátozott terület kijelölését.

Bognár Lajos országos főállatorvos kedden reggel az M1-en azt mondta: több száz, a sertéspestis miatt elhullott vaddisznót találtak a Budakeszin lévő vadaskertben.
Fontos tudni azonban, hogy a Budakeszi Erdészet elkerített vadászterülete nem azonos a Budakeszi Vadasparkkal.

Hirdetés

Arról is beszélt, hogy megkezdődött az állatok leölése, mert a betegség miatt ki kell üríteni a területet. A főorvos azt is mondta: biztos, hogy emberi közvetítéssel jutott be a vírus, mivel azon a környéken a természetben még nincsen jelen.

Ez azt jelenti, hogy nincs semmilyen összeköttetés Budakeszi és a fertőzött területek (Kelet-Magyarország) között, vagyis a betegség természetes terjedése szerinte kizárható.

A szakemberek most azt szeretnék elérni, hogy a vírus ne jusson ki a kertből, ezért azon kívül is keresik a tetemeket, és minden, a környéken kilőtt vaddisznót megvizsgálnak. Bognár szólt arról is, a kisgazdálkodóknak ingyen biztosítanak fertőtlenítőszert.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Hirdetés

Hozzászólások: