Szakemberek szerint alacsonyabb lehet a koronavírus halálozási rátája, mint azt eddig hittük

Hirdetés

Az új koronavírus okozta Covid-19 betegségben a fertőzöttek 1,4 százaléka halt meg Vuhanban, a járvány kínai epicentrumában kínai kutatók új tanulmánya szerint. A kutatók most nyolc adatbázist tanulmányoztak át, erre alapozzák a fenti megállapítást- írja a portfolio.hu

Az eddig több mint 215 ezer megbetegedést és több mint kilencezer ember halálát okozó világjárvány múlt évben indult el Vuhanból. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten azt közölte, hogy a diagnosztizált esetek halálozási aránya 3,4 százalék.

Hirdetés

Szakemberek azonban úgy vélték, hogy ennél jelentősen alacsonyabb lehet az arány, mivel a tesztelési kapacitás korlátozott volta miatt jóval több lehet a megbetegedések száma. Kínai kutatók a The Nature Medicine folyóiratban közzétett tanulmányukban a vuhani Covid-19 megbetegedésekről feljegyezett nyolc különböző – állami és magán – adatbázist tanulmányoztak, és

ARRA A MEGÁLLAPÍTÁSRA JUTOTTAK, HOGY A COVID-19-FERTŐZÉS HALÁLOZÁSI VALÓSZÍNŰSÉGE 1,4 SZÁZALÉK.

“Kihívás megbecsülni a valódi esetszámokat egy túlterhelt egészségügyi rendszerben, amely nem tudja hatékonyan megállapítani az eseteket” – írták a tanulmányban.

Február 29-ig a szárazföldi Kínában 79 394 megerősített Covid-19-beteg volt és 2838-an haltak meg, ami azt jelenti, hogy a diagnosztizált betegek 3,54 százaléka hunyt el. De mint a szerzők írták, az adathalmazból hiányoznak az enyhébb esetek, amikor egyáltalán nem jelentkezik a fertőzés tünete, vagy kevés tünet lép fel, és úgy vélték, hogy számításaik jobb utat jelentenek a vírus és az általa okozott probléma vizsgálatára.

Hirdetés

A Hongkongi Egyetem tekintélyes járványtani szakembere, Joseph Vu vezette kutatás vizsgálta a korosztályok szerinti halálozási arányt is. A 30-59 év közötti korosztályhoz képest az 59 év fölöttiek körében 5,1-szer nagyobb a valószínűsége annak, hogy valaki meghal a fertőzésben. A 30 év alattiak esetében 60 százalékkal kisebb a valószínűsége a fertőzés okozta elhalálozásnak a középkorúakhoz képest.

Forrás: portfolio.hu


Hirdetés

Hozzászólások: