Szakaszonként tervezik engedélyezni az üzletek újranyitását Sanghajban

Hirdetés

Szakaszonként tervezik engedélyezni az üzletek újranyitását a másfél hónapja vesztegzár alatt álló Sanghajban, miután az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek napi esetszáma fokozatosan mérséklődik a városban.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség tudósítása szerint Sanghaj alpolgármestere vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: hétfőtől lépésről-lépésre ismét kinyithatnak egyes üzletek, egyebek mellett bevásárlóközpontok, élelmiszerpiacok és fodrászüzletek.

Hirdetés

A Kína fontos pénzügyi központjának számító városban a kereskedelmi célú üzlethelyiségek – például szupermarketek, kisboltok, gyógyszertárak – fokozatosan kezdhetik újra működésüket, míg a piacok és a fodrászati szalonok korlátozott kapacitással tevékenykedhetnek ismét.

Az alpolgármester közlése szerint a városban a működő kereskedelmi egységek száma az 1400 alatti mélypontról 10 600 fölé emelkedett. A 23 millió lakosú városban továbbá 5 millióra nőtt a naponta kézbesített megrendelések száma – tette hozzá.

Hirdetés

A tömegközlekedési hivatal vasárnapi közlése szerint azonban Sanghajban jelenleg egyetlen metróvonal sem közlekedik. A városban élők nagy része pedig egyelőre legfeljebb külön engedéllyel, naponta egy alkalommal hagyhatja el az otthonát, és azt is csak meghatározott ideig, bevásárlás céljából. A várost teljes egészében március végén vonták vesztegzár alá, ám sok lakónegyed már ezt megelőzően lezárás alatt állt.

Azokban az üzemekben, vállalatokban, és egyéb egységekben, ahol már engedélyezték a tevékenység újraindítását, a dolgozóknak zárt rendszerben kell végezniük a munkájukat. Ez azt jelenti, hogy a dolgozókat a munkavégzés helyén kell elszállásolni, és a zárt rendszert egyelőre meghatározatlan ideig nem hagyhatják el.

Sanghajban szombaton 166 új Covid-19 megbetegedést, és 1203 tünetmentes vírushordozót azonosítottak.

Peking vezetése vasárnap tovább hosszabbította az otthoni munkavégzést előíró rendeletet a kínai főváros négy kerületében. Pekingben az elmúlt egy napon, vasárnap délutánig, 55 új esetet azonosítottak. A fertőzöttek közül tíz embert a lezárás alatt álló területeken kívül szűrtek ki, miközben több kerületben naponta tesztelik a lakosságot.

A kínai járványkezelési stratégia alapján a vírus terjedésének megfékezésére alkalmazott korlátozásokat addig nem enyhítik, amíg a karanténzónákon kívül találnak új vírushordozókat.

MTI


Hirdetés

Hozzászólások: