Svédországban nem zártak be az iskolák, éttermek és kávézók sem. Tízezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma

Hirdetés

Svédországban ezer fölé emelkedett a Covid-19 betegségben elhunytak száma kedden – írja az MTI a szombaton közzétett hivatalos adatokra hivatkozva.

A skandináv országban az egészségügyi hatóságok összesítése szerint kedd délutánra 11 445-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, a halottaké pedig 1033-ra nőtt. Svédország ezzel messze maga mögött hagyta Norvégiát (6605 fertőzött és 134 haláleset), illetve Dániát (mintegy 6691 fertőzött és 299 haláleset), igaz 10,3 millió lakosával majdnem kétszer annyian lakják, mint a másik két skandináv államot külön-külön.

Hirdetés

Anders Tegnell, a svéd egészségügyi szolgálatjárványügyi szakértője szerint a halottak nagy száma azzal magyarázható, hogy a vírus elérte az idősotthonokat is. „Nyilvánvaló, hogy a fertőzés szempontjából ez a korosztály kényes közeget alkot, ami sok halálesetet jelent, ha a járvány elér hozzájuk” – tette hozzá.

Svédország a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak. Emellett az 50 főnél kisebb rendezvényeket is meg lehet tartani.

Svéd kutatók kedden élesen bírálták az egészségügyi hatóságok eddigi intézkedéseit, s sürgették a politikai vezetést, hogy „gyors és radikális intézkedésekkel” gátolja a járvány további terjedését az országban.

A Dagens Nyheter című stockholmi napilapban megjelent véleménycikkben az iskolák és vendéglátóhelyek bezáratását követelték. Szorgalmazták ezen felül az idősotthonokban dolgozók megfelelő védőfelszereléssel való ellátását, illetve az egészségügyi dolgozók körében a tömeges koronavírus-tesztek végrehajtását.

Hirdetés

Hozzászólások: