Svédországban még nincs második hullám

Hirdetés

Svédországban a legtöbben maszk nélkül járnak az utcákon. Az emberek fedetlen arccal bámulják mobiltelefonjuk kijelzőjét a stockholmi metrón is.

Miközben a világ legtöbb országában újra korlátozásokat vezetnek be, a svédeknél továbbra is nyitva vannak az éttermek, kocsmák, konditermek, az ország lakóit alig korlátozzák mozgásukban.

Az ország koronavírushoz való hozzáállása magára vonta az egész világ figyelmét. Különösen azok után, hogy Svédországban eleinte nagyon magas volt a halálos áldozatok száma, a koronavírus szinte megállíthatatlanul terjedt a hospice-házakban és az idősotthonokban. A tízmilliós országban 88 ezren kapták el a kórt, 5864-en belehaltak a szövődményekbe. Sokan megütközve figyelték a svéd hozzáállást, a skandináv országok lezárták határaikat a svédek előtt. A svéd kormányzat azonban nem változtatott. Azt mondták, a vírus elleni védekezés nem sprint, hanem egy maratonfutás.

Hirdetés

A célt azonban még most sem látni. A legtöbb országban a nyár végén újra elkezdett nőni a fertőzöttek száma, sok helyen úgy tűnik, a hatóságok már nem is tudják ellenőrzés alatt tartani a terjedést. Az elmúlt két hétben – százezer lakosra vetítve – Spanyolországban 292, Franciaországban 172, Dániában 69, az Egyesült Királyságban pedig 61 fertőzött van. Svédországban naponta 180-200 új beteget regisztrálnak, míg Magyarországon az ezret közelíti.

A svédek eközben még mindig a maratonos párhuzamot emlegetik, nem állítják, hogy megnyerték volna a fertőzés elleni harcot. Sőt, egyáltalán nem harcolnak, se pajzsot, se maszkot nem vetnek be továbbra sem. Az ország fő járványügyi szakértője, Anders Tegnell szerint a maszk kifejezetten káros lenne, mert hamis biztonságérzetet nyújtana. Jobb, ha az emberek tisztában vannak a kockázatokkal, és inkább távol maradnak egymástól.

Az egészségügyi miniszter, Lena Hallengren szerint sokkal jobb az emberek józan ítélőképességében és felelősségében bízni, az állami beavatkozásokat kordában kell tartani. Hallengren szerint a legfontosabb, hogy gyorsan, helyi szinten kezeljék a fertőzéseket, és gyorsan karanténba zárják a betegeket. Nagyon kevés országos intézkedést vezettek be – kevesen hallottak róla, de 50 főben maximálták a rendezvények létszámát.

A svédek többsége megértette a kormányzat szándékát, sokan önként kezdtek otthonról dolgozni, és a többségnek nem okozott gondot a távolságtartás sem. A tömegközlekedésen nem hordtak maszkot, de a sok otthon maradó ember miatt nem is volt zsúfoltság a járműveken.

Hirdetés

A svédek szerint nem biztos, hogy ez a módszer a legjobb, de abban a legtöbbjük egyetért, hogy a mostani, minimális korlátozások akár éveken át fenntarthatók.

A gazdaság azonban így is megérzi a világjárványt. A kormány számításai szerint idén 4,6 százalékkal fog zsugorodni a gazdaság. A kisebbségben kormányzó szociáldemokrata-zöld koalíció – két kisebb konzervatív párt támogatásával – gazdaságélénkítő csomagot fogadott el. Ez alapján összesen 105 milliárd svéd koronát (körülbelül 3650 milliárd forintot) pumpálnak a gazdaságba, egyrészt adócsökkentés, másrészt kormányzati megrendelések formájában. A csomagnak három része van: munkahelytámogatás, szociális támogatások, és környezetbarát technológiák támogatása. Ebből körülbelül 10 milliárd koronát költenek a klímaváltozás elleni harc gazdasági hatásaira.

Fotó: Andres Kudacki/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Forrás: hu.euronews.com


Hirdetés

Hozzászólások: